Isu import, keselamatan makanan diberi keutamaan – PM

Kerajaan Perpaduan akan menumpukan beberapa isu berkaitan rakyat dalam Belanjawan 2023 yang akan dibentangkan 24 Februari depan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, isu keselamatan makanan dalam negara antara yang akan diberi tumpuan oleh kerajaan diterajui beliau.

“Dalam pembentangan belanjawan nanti, tentunya isu berkaitan adalah pemusatan alam sekitar, termasuk soal keselamatan makanan, import makanan terlalu tinggi juga akan diberikan tumpuan.

“Saya dengan pasukan di Kementerian Kewangan telah meneliti memorandum daripada ACCCIM (Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia).

“Memorandumnya cukup tebal dan banyak isu yang dibangkitkan, tetapi membantu kita sebenarnya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada sambutan Tahun Baru Cina 2023 anjuran ACCCIM di Wisma Chinese Amber, hari ini.

Turut hadir, isteri beliau, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook dan Timbalan Menteri Kewangan, Steven Sim Chee Keong.

Dalam laporan berita sebelum ini, Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) menegaskan, anggota Kabinet Kerajaan Perpaduan perlu mengelakkan pembaziran serta fokus dalam melaksanakan inisiatif yang boleh meringankan beban rakyat.

BACA LAGI Yuran program ambil pekerja asing kekal RM1,500