Kerajaan Perikatan Nasional punca masalah kami

Penduduk Kampung Sungai Baru terus mempersoalkan kesan dan tindakan yang telah dilakukan oleh kerajaan sebelum ini, Perikatan Nasional (PN) terhadap mereka dalam menyelesaikan isu yang sudah berlarutan ini.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kampung Sungai Baru, Lily Suzana Kudari berkata penduduk hanya mahukan hak mereka yang telah dinafikan oleh kerajaan PN sebelum ini dapat dikembalikan selaku pemilik-pemilik tanah.

“Bagaimana pula kerajaan sebelum ini, PN boleh menyanjung dan bersetuju dengan keputusan pemaju tanpa mengambil kira kepentingan dan hak penduduk sebagai pemilik tanah.

“Kami (penduduk) telah dinafikan hak apabila tanah kami dikenakan warta oleh kerajaan PN, apatah lagi warta tersebut dikuatkuasakan ketika negara dalam keadaan darurat dan ‘total lockdown’ (sekatan pergerakan penuh) akibat Covid-19 dahulu,” katanya dalam sidang media di Kampung Sungai Baru.

Katanya, terdapat juga agensi kerajaan yang turut terlibat dalam membantu pemaju untuk melakukan pengusiran penduduk daripada tanah mereka sendiri.

Tambah beliau, pengambilan tanah Kampung Sungai Baru ini telah melanggar tata kelola dan prosedur yang dilakukan secara tidak telus, manipulatif, pro pemaju dan jauh sekali untuk memberikan keadilan kepada pemilik tanah yang sah.

Sebelum ini, projek pembangunan semula Kampung Sungai Baru, Kuala Lumpur yang mendapat bantahan segelintir penduduk diarahkan ditangguhkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya rundingan di antara penduduk dan pihak berkepentingan dapat dibuat untuk menyelesaikan isu berbangkit.

Lily berkata, rayuan dan permohonan untuk menangguhkan pengosongan rumah yang telah didiami selama lebih 50 tahun ini juga telah mendapat perhatian daripada Perdana Menteri namun proses tuntutan mahkamah tetap juga diteruskan.

Menurutnya, sebelum perbincangan dapat diadakan, pada 16 Januari 2023 pemilik telah menerima satu surat bertarikh 12 Januari 2023 daripada Pengarah Tanah dan Galian Persekutuan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (PTGWPKL) untuk meneruskan tuntutan ke mahkamah.

“Sepatutnya apabila PM telah membuat keputusan menangguhkan, ini bererti semua proses termasuk pengusiran dan tuntutan mahkamah perlu juga ditangguhkan.

“Kami (penduduk) memohon pejabat PTGWPKL lebih peka dan sensitif serta jangan dilihat seperti membela dan menyanjung pemaju kapitalis lebih daripada pemilik-pemilik yang sah dan bergeran.

“Atau adakah pejabat PTGWPKL tidak hiraukan dan melanggar arahan penangguhan oleh PM?” ujarnya.

Dalam sidang media sama, pihak Jawatankuasa Bertindak penduduk Kampung Sungai Baru juga telah menyerahkan memorandum cadangan penyelesaian isu pengambilan tanah ini kepada mantan Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad untuk disampaikan kepada PM.

Selain itu, penduduk juga berharap agar Jabatan Wilayah Persekutuan (JWP) serta agensi-agensi kerajaan yang berkaitan termasuk Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Perbadanan Kampung Baru (PKB) untuk lebih prihatin dengan nasib penduduk yang sedang dianiaya oleh pemaju ini.

BACA JUGA: Pemaju berkeras, penduduk Kampung Sungai Baru bimbang teraniaya