Contohi pendekatan mesra rakyat di Selangor, tarik minat pengundi Pantai Timur

Pakatan Harapan (PH) di negeri lain perlu menyontohi kerajaan negeri Selangor yang mengamalkan pendekatan mesra rakyat hingga membuatkan parti itu kekal memerintah selama tiga penggal sejak tahun 2008.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Terengganu Md Asyraf Zulfadhly Md Zainudin berkata pendekatan sama perlu dilakukan bagi menarik minat pengundi Terengganu menjelang pilihan raya negeri (PRN) kelak.

Menurutnya, warga negeri Pantai Timur itu lebih gemar dengan pendekatan parti yang membuat program terus kepada rakyat.

“Di Terengganu, mereka lebih cenderung dengan wakil rakyat yang mempunyai rekod rajin memberi bantuan dan gemar turun padang melawat setiap kampung,” katanya  ketika dihubungi Harapan Daily pada Ahad.

Md Asyraf Zulfadhly berkata pendekatan yang diambil oleh kerajaan negeri di bawah pentadbiran PH wajar dijadikan penanda aras bagi negeri tersebut.

“Contohnya di Selangor, pendekatan program mesra rakyat berjaya mempertahankan negeri itu selama tiga penggal. Ini adalah contoh yang perlu untuk kita pelajari,” ujarnya.

Dalam pada itu, beliau memberitahu pihaknya bersedia untuk membuat kerjasama dengan Barisan Nasional (BN) bagi berdepan dengan Perikatan Nasional (PN) dalam PRN nanti.

“Kerajaan Perpaduan yang telah ditubuhkan hasil kerjasama PH, BN dan kompenan parti Sabah dan Sarawak perlu diterjemahkan juga dalam PRN.

“Bagi pihak AMK, apa yang perlu dipertimbangkan ialah pengagihan kerusi yang adil sesuai dengan jumlah kekuatan jentera parti.

“Sokongan pengundi juga perlu diambil kira supaya kerjasama ini boleh memberi tentangan sengit kepada PN dalam PRN nanti,” ujarnya.

Md Asyraf Zulfadhly bersama AMK Terengganu turun padang menyampaikan bantuan kepada 100 orang mangsa banjir di Marang dan Kuala Terengganu pada 28 Januari 2023.

Pada 21 Januari lalu, Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata PH dan BN Terengganu telah membuat perbincangan tidak rasmi melibatkan pengagihan kerusi dan logo sebagai persediaan PRN nanti.

Menurutnya, PKR bersedia untuk membuat perancangan lima tahun yang dimulakan pada awal Februari lalu bagi membina kekuatan di Terengganu dan Kelantan supaya dapat memikat hati pengundi di negeri tersebut.

Pada Pilihan Raya Umum ke-15, PN melalui tiket Pas menguasai kesemua kerusi Parlimen di Terengganu (lapan) dan Kelantan (14).

BACA JUGA: Beli undi: BN cabar kemenangan PAS di Terengganu