PKR doakan kesabaran atas mangsa gempa bumi Turkiye, Syria

Parti Keadilan Rakyat (PKR) berdukacita di atas malapetaka gempa bumi yang melanda Syria dan Turkiye hari ini.

Menurut Ketua Biro Antarabangsa PKR, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin yang juga Setiausaha Politik Kanan Perdana Menteri, anggota PKR dan rakyat Malaysia amnya mendoakan kesabaran ke atas mangsa bencana yang menyebabkan banyak kematian itu.

“Parti Keadilan Rakyat berdukacita atas bencana gempa bumi yang melanda serentak di kedua-dua buah negara sebentar tadi dan telah mengakibatkan kemalangan jiwa, kecederaan serta kerosakan harta benda.

“Pihak kami mendoakan keluarga mangsa diberi kesabaran dan kekuatan berhadapan ujian ini. InshaAllah kami akan usahakan bersama-sama membantu, dan berdoa semoga semuanya diberikan keselamatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sekurang-kurangnya 76 orang terbunuh manakala 440 lagi cedera dalam gempa bumi kuat melanda selatan Turkiye pagi hari ini, lapor Agensi Anadolu.

Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana dan Kecemasan (AFAD) Turkiye memaklumkan gempa bumi tersebut berukuran 7.4 skala Richter dan menggegarkan kawasan Kahramanmaras, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman dan Malatya.

BACA JUGA Telco boleh tawar pelan internet lebih rendah ikut kesesuaian – Fahmi