Masalah perumahan PPR Lembah Subang 1 akan diselesaikan

EKSKLUSIF Satu perjumpaan antara Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, Halimey Abu Bakar dan Ahli Parlimen Petaling Jaya, Lee Chean Chung bersama Timbalan Menteri KPKT, Akmal Nasrullah Mohd Nasir telah diadakan pada 7 Februari yang lalu di Putrajaya untuk emnyelesaikan masalah perumahan yang berpanjangan di dalam Projek Perumahan Rakyat (PPR) Lembah Subang 1 di Petaling Jaya..

ADUN Seri Setia, Halimey Abu Bakar menyambut baik perkembangan positif tersebut berkata, sememangnya PPR Lembah Subang 1 mengharapkan lebih perhatian diberikan oleh KPKT bagi memastikan keselesaan penduduk.

“Perjumpaan bersama KPKT telah diadakan dan isu yang utama diperbincangkan juga adalah berkaitan PPR Lembah Subang 1 yang menghadapi banyak masalah yang perlu diberi perhatian oleh KPKT untuk selesaikannya.

“Sejak dahulu masalah-masalah ini telah dibawa ke Kementerian dan saya berharap kali ini KPKT di bawah Kerajaan Perpaduan dapat bantu menyelesaikan beberapa isu di PPR Lembah Subang 1 ini,” katanya kepada Harapan Daily ketika di wawancara di pejabatnya, baru-baru ini.

Jelas beliau, antara masalah yang perlu diberi perhatian adalah berkaitan isu infrastruktur, pencerobohan, pemutihan semula penempatan dan keadaan persekitaran di kawasan tersebut.

Selain itu, terdapat isu-isu lain berkaitan penyelenggaraan perlu diberikan perhatian oleh KPKT terhadap kawasan berkenaan termasuk menyelenggara kemudahan.

Katanya, KPKT akan meneliti segala permasalahan yang telah diutarakan dan berjanji akan membantu pihak DUN Seri Setia dan Parlimen Petaling Jaya bagi menyelesaikannya dalam masa terdekat.

Halimey yang juga bekas Ahli Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) selama lapan tahun (2008-2016) sebelum menjadi ADUN Seri Setia pada tahun 2018 berkata isu di PPR Lembah Subang 1 adalah menjadi tumpuannya memandangkan kawasan PPR lain seperti di PPR Desa Mentari yang juga terletak dalam DUN Seri Setia sudah diselesaikannya sebelum ini.

“Saya fokus banyak di kawasan PPR Lembah Subang, bagi saya di PPR Desa Mentari bukan tiada masalah.

“Tetapi sewaktu saya menjadi Ahli Majlis dahulu telah berjaya menyelesaikan beberapa perkara seperti tertubuhnya Badan Pengurusan Bersama (JMB) dan persatuan penduduk yang menjadikan masalah menjadi kurang ketika ini,” katanya.

Halimey turut menggesa KPKT untuk mewujudkan mekanisme untuk memantau pengurusan dan tindakan yang boleh diambil supaya kawasan PPR di Selangor ini dijadikan tempat tinggal yang lestari, ceria, bersih dan sihat.

BACA JUGA: PPR Lembah Subang 1: Adun Seri Setia, MP Petaling Jaya bakal jumpa menteri