Pemimpin Bersatu dikenakan 2 lagi tuduhan rasuah berkait Jana Wibawa

Pemimpin Bersatu yang juga ahli perniagaan, Adam Radlan Adam Muhammad sekali lagi didakwa hari ini di Mahkamah Sesyen di Shah Alam atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM4.1 juta berhubung projek Jana Wibawa.

Adam Radlan, 42, yang juga Timbalan Ketua Bahagian Bersatu Segambut mengaku tidak bersalah selepas kedua-dua pertuduhan terhadapnya itu dibacakan di hadapan Hakim Rozilah Salleh, lapor The Malaysian Insight.

Mengikut kedua-dua pertuduhan itu, ahli perniagaan berkenaan didakwa menerima suapan berjumlah RM4.1 juta daripada Lian Tan Chuan dan Mat Jusoh Mamat melalui akaun CIMB Bank Bhd milik syarikat Bayu Bumiraya Sdn Bhd yang dia adalah pengarah syarikat berkenaan.

Ia sebagai upah bagi tertuduh membantu syarikat Nepturis Sdn Bhd serta MIE Infrastructure & Energy Sdn Bhd bagi mendapatkan dua projek iaitu Ibu Pejabat Daerah Klang Utara dan pembinaan jalan Sungai Adam ke Kampung Banat, Perlis daripada kerajaan Malaysia masing-masing bernilai RM141 juta serta RM47.8 juta.

Adam Radlan didakwa melakukan kesalahan itu di CIMB Bank Bhd cawangan Jaya One, Petaling Jaya antara 26 November 2021 dan 5 Januari 2023 mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Rozilah mengarahkan Adam Radlan diikat jamin RM300,000 dengan dua orang penjamin bagi setiap pertuduhan serta syarat tambahan iaitu melapor diri ke pejabat SPRM di Putrajaya sebulan sekali.

Rozilah berkata sekiranya pertuduhan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur digugurkan, pihak pendakwaan diminta memindahkan pasport tertuduh untuk disimpan di Mahkamah Sesyen Shah Alam.

Di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam, Hakim Suzana Hussin membenarkan Adam Radlan diikat jamin RM120,000 dengan dua penjamin serta syarat tambahan pasport diserahkan kepada mahkamah dan melapor diri di pejabat SPRM berhampiran sebulan sekali sehingga kes selesai.

Rozilah menetapkan sebutan semula kes pada 14 April depan.

BACA JUGA Tengku Zafrul sahkan disiasat sebagai saksi skandal Jana Wibawa