RM127 juta semarak sektor industri kreatif, seni dan budaya

Kerajaan Perpaduan diterajui Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan dana sebanyak RM127 juta bagi menyemarakkan industri kreatif, seni dan budaya.

Daripada jumlah itu, RM102 juta diperuntukkan kepada Dana Kandungan Digital (DKD) bagi mendukung usaha penggiat seni kreatif mengangkat sektor seni dan budaya tempatan.

Perdana Menteri berkata peruntukan tersebut membolehkan pemasaran produk seni tempatan dipertingkat selain mendorong lebih banyak karya kreatif dihasilkan.

Anwar Ibrahim

“Kerajaan bercadang agar sumbangan Tabung Komuniti Filem dan Pembangunan Filem Kenegaraan di bawah FINAS akan diberi potongan cukai,” katanya semasa membentangkan Belanjawan Madani 2023 hari ini.

Menurutnya, aktiviti kebudayaan berperanan besar dalam melahirkan masyarakat madani yang saling menghormati dan bersatu padu.

“Ini juga penting bagi menyuburkan kepelbagaian khazanah seni yang kita warisi zaman-berzaman. Kerajaan menyediakan dana RM25 juta bagi menyemarak kegiatan kebudayaan dan kesenian di peringkat komuniti.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Tambun berkata, pemerkasaan budaya dimulai dengan budaya iqra’ bagi memupuk minat membaca karya klasik dan agung membabitkan khazanah alam Melayu, dunia Islam dan Barat.

Pengerusi Majlis Pimpinan Sekretariat Kerajaan Perpaduan itu berkata, kerajaan menyokong usaha menyubur dan menterjemah karya agung seperti karya Imam Al-Ghazali, pengasas Maqasid Syariah Abu Ishaq al-Shatibi, Syeikh Daud Abdullah al-Fatani dan Nuruddin Ali ar- Raniri, pemikir, sasterawan dan fialsuf Muhammad Iqbal.

“Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bersama Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM) serta Yayasan Karyawan diberi mandat mempergiat aktiviti terjemahan dan menjadikan ia sebagai bahan bacaan disukai ramai.

“Aktiviti penerbitan bermutu tinggi oleh penulis tempatan juga akan dipertingkatkan. Sejumlah RM20 juta disediakan untuk tujuan ini,” tambahnya lagi.

BACA JUGA 70,000 guru KAFA, guru takmir, imam, bilal dapat RM600