Jangan tingkatkan sentimen kaum dan agama

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memberikan amaran keras agar tidak meningkatkan sentimen kaum dan agama memandangkan kerajaan tidak akan bertolak ansur dalam hal tersebut.

“Orang tertentu yang terdesak atau berasa tercabar akan menggunakan sentimen ini, dan rakyat yang miskin akan diupah untuk menimbulkan kekacauan.

“Saya dan Kabinet akan memastikan keamanan dan kedamaian semua kaum dipertahankan dan tidak akan bertolak ansur sedikit pun terhadap usaha yang akan mengganggu-gugat keselamatan negara,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Jemaah Menteri.

Pasukan keselamatan sudahpun diingatkan agar-agar berjaga-jaga berkenaan perkara ini.

Amaran ini dibuat ekoran himpunan Proklamasi Melayu yang akan turut disertai oleh mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang kini menyertai Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra).

Himpunan anjuran Sekretariat Tanah Air dijadualkan berlangsung di Hotel Impiana KLCC pada tengah hari Ahad.

Anwar turut mengulas tentang program Artikel 11 – Jom Ziarah – oleh pertubuhan bukan kerajaan bernama Impact Malaysia. Impact Malaysia yang mendapat peruntukan Kementerian Belia dan Sukan, dikecam baru-baru ini kerana acara anjurannya melibatkan lawatan ke tempat beribadat bukan Islam.

“Jika ada apa-apa pelanggaran peraturan ataupun sedikit sebanyak menimbulkan sensitiviti kaum, perkara ini harus dileraikan melalui rundingan.”

Dalam perkembangan berkaitan, Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh telah membuat laporan polis terhadap ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia Badrul Hisham Shaharin ekoran artikel yang ditulis Badrul yang mendakwa bahawa Jom Ziarah mempunyai unsur dakwah Kristian.

BACA JUGA: Menjelang Ramadan, 250 tetamu hadiri Majlis Ilmu Madani bersama PM Anwar