Rakyat Negeri Sembilan dijemput hadir ke Rumah Terbuka Aidilfitri

Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Negeri Sembilan dan sambutan Malaysia Madani bakal dilangsungkan pada 7 Mei depan di Dewan Majlis Bandaraya Seremban (MBS). Sehubungan itu, rakyat Negeri Sembilan dijemput bertandang

Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, sambutan tersebut akan bermula pada jam 10.30 pagi hingga 4 petang dan menjangkakan seramai 15,000 tetamu akan hadir.

Turut berangkat mencemar dulu ke majlis tersebut adalah Duli Yang Maha Mulia (DYMM), Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir dan Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga akan hadir pada majlis tersebut. Di kesempatan ini, saya menjemput seluruh rakyat Negeri Sembilan untuk hadir ke majlis itu nanti,” beliau dipetik berkata.

Pada 8 April lalu, Aminuddin mengumumkan seramai 4,524 golongan asnaf negeri itu akan menerima bantuan bagi sambutan perayaan Aidilfitri dalam masa terdekat.

Beliau berkata, setiap golongan fakir yang berdaftar dengan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) bakal menerima bantuan tunai RM1,000 manakala golongan miskin sebanyak RM800.

”Sumbangan itu adalah hasil dividen Projek Khas Pembangunan Tanah Menteri Besar Pemerbadanan atau MBI dengan Felcra Berhad yang diterima sejak tahun 2003.

”Jumlah keseluruhan sumbangan MBI Negeri Sembilan yang akan diagihkan adalah sebanyak RM1.35 juta,” tulis beliau dalam hantaran di laman media sosial, Facebook.