AMANAH rayu tolak permohonan pengampunan Najib

Menjelang sidang Lembaga Pengampunan esok, Parti Amanah Negara (AMANAH) merayu kepada Yang Dipertuan Agong dan Lembaga Pengampunan agar menolak permohonan Datuk Seri Najib Razak untuk diampunkan dan dibebaskan dari penjara.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengarah Komunikasinya, Khalid Abd Samad, AMANAH berpendirian, hanya dengan cara itu sahaja nama baik negara dan komitmen untuk memerangi rasuah dan penyalahgunaan kuasa dapat dijaga.

“Dengan penuh hormat dan takzim, kami dari Parti Amanah Negara ingin merayu kepada YDPA dan Lembaga Pengampunan supaya permohonan pengampunan ini ditolak dan DS Najib terus dipenjarakan atas sebab kesalahan yang jelas telah beliau lakukan.

“Hanya dengan itu akan rakyat yakin bahawa kerajaan perpaduan dan Institusi Raja-raja Melayu, bersama YDPA, ingin menyelamatkan negara kita dari pandemic rasuah dan salah guna kuasa yang melandanya sekian lama,” kata AMANAH melalui Pengarah Komunikasinya hari ini menjelang persidangan Lembaga Pengampunan esok.

Dikatakan Lembaga Pengampunan akan bersidang dan membuat keputusan samada akan memberikan pengampunan kepada Datuk Seri Najib Razak atau tidak pada Jumaat 28 April esok.

Sudah pasti ianya merupakan satu peristiwa yang akan ditontoni bukan sahaja oleh Malaysia tetapi dunia.

Keputusan ini akan menetapkan batu tanda yang penting dalam sejarah negara ini, kata kenyataan itu.

“Adalah diharap pandangan ini apabila disuarakan akan membantu YDPA untuk membuat keputusan yang baik dan tepat bagi dirinya, institusi raja-raja Melayu dan negara ini secara keseluruhannya,” kata Khalid dalam kenyataannya.

“Ianya akan memberi pertanda sejauh mana perjuangan menentang rasuah dan salah guna kuasa diambil serius atau sekadar cogan kata politik dan pilihan raya sahaja.

“Dalam pada itu, ramai yang bertanya, apa pendirian Parti Amanah Negara (AMANAH), sebagai rakan kongsi dalam Kerajaan Perpaduan melalui Pakatan Harapan dalam isu ini,” kata Khalid.

Katanya, ramai turut hairan dengan apa yang disebut sebagai “the deafening silence” atau “kesunyian yang memekakkan” berhubung isu ini, khususnya oleh parti-parti gabungan PH.

“Kami ingin tegaskan bahawa AMANAH mengakui dan mengiktiraf, pengampunan adalah hak mutlak YDPA.

“Namun demikian, tiada salahnya untuk AMANAH memberi pandangannya terhadap isu ini.

“Adalah diharap pandangan ini apabila disuarakan akan membantu YDPA untuk membuat keputusan yang baik dan tepat bagi dirinya, institusi raja-raja Melayu dan negara ini secara keseluruhannya,” kata kenyataan itu.

Katanya, AMANAH berpandangan, pengampunan kepada Najib akan menghantar mesej yang sangat tidak baik kepada rakyat, sistem keadilan negara negara ini dan juga kepada seluruh dunia berhubung sikap dan pendirian kita terhadap rasuah dan salah guna kuasa.

Ia akan merosakkan imej dasar Membangun Malaysia Madani yang dibawa oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Semua memahami, katanya, masalah dan penghalang utama terhadap membangunkan sebuah masyarakat madani dalam konteks negara ini adalah rasuah dan salah guna kuasa.

Ianya sering dikatakan bahawa rasuah dan salah guna kuasa telah dijadikan budaya rakyat negara dan oleh itu apa jua usaha untuk membangunkan sebuah masyarakat dan negara madani mesti menumpaskan pengamal rasuah dan salah guna kuasa secara tuntas dan muktamad.

Kerajaan semestinya mengisytiharan perang terhadap amalan-amalan terkutuk tersebut, katanya.

“Apakah memberikan pengampunan kepada orang yang telah memalukan negara di serata dunia akan menunjukkan sikap tegas dan tiada kompromi kita terhadap rasuah?

“Sudah pasti tidak!

“Sebaliknya ianya akan memberikan isyarat salah bahawa perang rasuah hanya cogan kata kosong untuk kepentingan politik dan akhirnya semua akan kembali seperti biasa,” kata kenyataan itu.

Apatah lagi, katanya, satu demi satu negara di dunia sedang membicarakan pihak-pihak yang bersekongkol dengan Najib dalam skandal 1MDB ini.

Kalau sebelum ini Amerika Syarikat, Singapura, Kuwait dan terkini Switzerland pula membicarakan pesalah dalam skandal 1MDB ini.

“Selepas 13 dari 14 hakim bersidang bagi membicarakan Najib memutuskan beliau bersalah tiba-tiba negara melalui Lembaga Pengampunan mahu memberikan pengampunan kepada beliau pula?

“Tidakkah ini bererti adanya golongan yang kebal undang-undang dan ‘above the law’?” katanya.

Bagi AMANAH, persoalan pengampunan ini dibawa oleh Umno atas rasa tanggungjawab mereka terhadap bekas Presiden mereka.

“Walaupun sifat kesetiaan dan mengenang jasa terhadap pemimpin secara amnya adalah satu sifat positif, namun dalam konteks ini adalah lebih baik Umno bersama PH menunjukkan komitmen terhadap usaha memerangi rasuah yang menjadi paksi masyarakat madani.

“Tindakan Umno kelihatan sedikit terpesong dari wawasan masyarakat madani yang diperjuangkan bersama,” katanya.

Lagipun, kata kenyataan itu, Najib berdepan dengan banyak lagi kes di mahkamah yang sedang dibicarakan.

“Apakah selepas diampunkan, beliau akan masuk ke penjara lagi jika didapati bersalah selepas ini?

“Atau dianggap beliau berada di satu maqam dan kedudukan istimewa yang kebal undang-undang?” katanya.

 

BACA JUGA Jangan terpengaruh usaha lagakan Najib dengan Anwar, pinta Umno

JUGA Kempen cemar hakim mahu dapatkan pengampunan untuk Najib, dakwa Bersih

DAN JUGA Pengampunan Najib di bawah kuasa Agong