Sayu derita kisah jatuh bangun Anwar dan keluarga

Oleh NORMAN RADZUAN

Ketika masuk ke dalam pawagam, ada seorang wanita bertudung dan berjubah hitam bertanya kepada saya dan Jason Yew (Tik Tokers)> “Masa 1998 umur berapa?”

Jason beritahu, dia masih muda dan saya hanya tersenyum sahaja tidak menjawab.

Kata wanita itu lagi, jika mereka yg berjuang 1998 pasti akan menitis air mata menonton filem ini kerana memahami derita keluarga insan bernama Anwar Ibrahim.

Ya, di dalam hati saya bersetuju dengan kata-kata wanita itu kerana saya berada di situ. Saban malam ke rumah Datuk Seri Anwar di No. 8, Jalan Setiamurni 1, Bukit Damansara.

Mereka yang berjuang pada era 1998 dulu mengerti apa erti derita menentang Mahathir ketika itu. Sebab itu, apabila Anwar mengangkat sumpah di hadapan Agong, saya tidak hairan ada yang menangis dan sayu apabila melihat seorang insan yang mereka perjuangkan akhirnya dengan izin Allah menjadi Perdana Menteri.

Filem ini bukan filem untu memenangi anugerah, bukan juga filem seni yang berat dan tentu juga bukan filem mitos tetapi ia adalah sebuah filem adaptasi daripada kisah benar.

Lupakan beberapa dialog Indonesia dan pelakonnya kerana kita mesti memahami ketika proses pembikinan filem ini, Anwar adalah ketua parti pembangkang.

Jadi, sangat sukar untuk filem ini mendapat kerjasama daripada pelbagai pihak di negara sendiri.

Farid Kamil bukan pilihan pertama dan kedua kerana ramai pelakon bimbang implikasi untuk menerima tawaran memegang watak Anwar.

Namun, saya sangat memuji lakonan Acha Septriasa yang berjaya menjiwai watak Wan Azizah dengan sangat berkesan.

Kata Anwar, “Saya sukar mengulas kerana ada episod yang telah kita lupakan kerana sakit dan menyedihkan. Banyak beban tertanggung adalah Azizah, anak-anak dan rakan,” katanya.

Anwar tahu derita yang ditanggung bukan dirinya seorang yang teruk dipukul sehingga pengsan tanpa mendapat rawatan tetapi bagaimana derita Wan Azizah memikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga dan seterusnya ketua parti kepada jutaan ahli.

Begitu juga Anwar tidak melupai derita kawan-kawan. Derita reformis-reformis yang turut dipukul dan dipenjarakan oleh ‘rejim Mahathir’ ketika itu.

Seperti kata Anwar, derita yang patut dilupakan tetapi apabila menonton kembali filem ini, derita atau perjuangan lama itu kembali menghantui pemikiran.

Ada beberapa babak yang sangat-sangat menyentuh hati saya. Pertama ketika Anwar terbaring di dalam lokap dengan lumuran darah di baju.

Kedua, ketika babak Wan Azizah mendengar khabar Anwar mati di dalam penjara. Ketiga, ketika Wan Azizah seharian berdiri di pintu pagar Bukit Aman menanti berita suaminya di dalam lokap ISA.

Scene terakhir ramai yang sayu tetapi saya rasa satu perasaan semangat luar biasa. Anwar hanya mempunyai masa 10 saat untuk menunjukkan kepada dunia dia dizalimi oleh Mahathir di dalam penjara dengan mengalihkan wajahnya dengan harapan ada jurugambar dari jarak jauh dapat menangkap mata lebamnya.

Benar satu keping gambar mata lebam Anwar telah membuatkan jutaan simpati hingga mencetuskan kebangkitan rakyat yang marah dan simpati.

Maka rakyat mula turun ke jalan raya dan saya sebahagian mereka yang kini dikenali sebagai reformis turun ke jalan raya saban minggu tanpa jemu.

Filem ini wajib ditonton oleh semua warga Malaysia sebagai bahan ilmiah kepada generasi anak-anak muda.

Bagaimana begitu sukarnya untuk melakukan reformasi dari sebuah negara yang korup yang hartanya berpuluh bilion dirompak oleh pemimpin-pemimpin tanpa rasa malu apatah lagi berdosa.

Orang Melayu wajib menonton untuk mengetahui kisah di sebalik kebencian mereka kepada Anwar Ibrahim yang difitnah sehingga kini.

Jika tiada rasa kekesalan fitnah dilakukan sekurang-kurangnya ada rasa simpati kepada beliau dan keluarganya.

Perjuangan beliau bukan mudah tetapi berliku dan memakan masa perjalanan yang panjang. Bukan untuk mengaut harta rakyat tetapi untuk melawan korupsi yang boleh menghancurkan negara dan bangsa Melayu sendiri.

Seperti saya kata ia bukan filem untuk memenangi anugerah tetapi sebuah filem yang penuh dengan mesej dan sejarah.

Setiap isi keluarga wajib bawa anak-anak menonton filem ini terutama remaja agar mereka mengerti sebuah perjuangan realiti untuk memerangi rasuah.

Kita dah penat layan filem Bukit Kepong. Musuh utama kita bukan lagi komunis tetapi perasuah.