Fahmi: Pegawai disiasat SPRM? Fitnah jahat

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil, menafikan dakwaan bahawa seorang daripada pegawainya sedang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Beliau berkata dakwaan itu adalah palsu dan fitnah yang jahat terhadap Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) termasuk dirinya sendiri.

“Semua pegawai saya setakat sekarang ini, masih berkhidmat seperti biasa dan tiada siapa pun yang dipanggil SPRM. Perkara ini telah kita sahkan,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri Sesi Townhall Menteri Bersama Warga KKD Terengganu di Auditorium RTM, di Kuala Terengganu hari ini.

Fahmi berkata beliau sudah meminta setiausaha politiknya untuk membuat laporan polis berkenaan dakwaan itu kerana ia merupakan tuduhan yang tidak berasas.

“Saya beri peringatan dan nasihat, kalau tidak pasti jangan kongsi. Sila semak sebelum sebar dan pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) juga memantau dan sekiranya perlu ambil tindakan maka tindakan akan diambil,” katanya.

Semalam, portal Edisi Siasat menerusi saluran Telegram, mendakwa Fahmi dan Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad telah memecat pegawai masing-masing kerana dipanggil SPRM untuk membantu siasatan rasuah.