Dana RM50 juta dilulus naik taraf, selenggara institusi pendidikan Mara

Majlis Amanah Rakyat (Mara) meluluskan peruntukan sejumlah RM50 juta bagi menaik taraf dan pelaksanaan kerja penyelenggaraan institusi pendidikan milik agensi itu.

Pengerusinya Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, kerja-kerja tersebut termasuk mengganti peralatan dan perkakasan lama di institusi tersebut.

“Alhamdulillah RM50 juta telah diluluskan oleh Majlis Mara semalam untuk naik taraf dan kerja-kerja selenggara termasuk mengganti peralatan dan perkakas lama di semua institusi pendidikan di bawah Mara.

“Ia melibatkan MRSM, IKM (Institut Kemahiran Mara), KKTM (Kolej Kemahiran Tinggi Mara), KM (Kolej Mara) dan KKTM (Kolej Kemahiran Tinggi Mara),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Asyraf berkata sejak hampir dua bulan diamanahkan selaku pengerusi, beliau telah menjelajah hampir 23 institusi pendidikan Mara seluruh negara kecuali Sarawak yang belum berkesempatan.

“Ini adalah untuk melihat sendiri kondisi pelajar, guru di kampus dan keadaan persekitaran setelah menerima banyak maklum balas di ruangan media sosial saya.

“Insya-Allah (saya) akan terus turun padang bagi memastikan agenda pendidikan dan pembangunan usahawan Melayu dan Bumiputera akan terus diperkasakan,” katanya.