Jangan jadikan keadaan flat kos rendah sebagai isu politik – Sultan Johor

Sultan Ibrahim Sultan Iskandar memberi amaran kepada segelintir pihak supaya tidak menjadikan kenyataan baginda mengenai keadaan flat kos rendah di negeri ini sebagai isu politik.

Sultan Johor bertitah kerajaan sebelum mengenai keadaan flat kos rendah di Johor tetapi tidak berbuat apa-apa.

“Ini bukan perkara baharu. Kerajaan-kerajaan sebelum ini mengetahui mengenai keadaan flat kos rendah di Johor tetapi mereka tidak berbuat apa-apa.

“Sekarang, Kerajaan Perpaduan yang baharu terpaksa menguruskan masalah-masalah sampah ini,” titah baginda kepada Royal Press Office (RPO) hari ini.

Sultan Johor bertitah baginda terpaksa bersuara dan mengemukakan masalah tersebut kepada Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming kerana rakyat kini menyalahkan pihak berkuasa tempatan (PBT) dan kerajaan negeri.

Baginda bertitah, SWM Environment Sdn Bhd (SWM) sebagai syarikat yang bertanggungjawab menjalankan kerja-kerja pembersihan dan pungutan sampah langsung tidak memuaskan mutu kerjanya terutama di flat-flat kos rendah.

“Tidak ada elemen politik dalam perkara ini. Jangan jadikan ini sebagai isu politik,” tegas baginda sambil menghargai komitmen Kor Ming yang datang mengadap baginda kelmarin.

“Kerajaan-kerajaan sebelum ini tidak mengambil peduli akan permasalahan ini, adalah sangat malang Kerajaan Perpaduan kini terpaksa menanggung permasalahan ini,” titah Sultan Johor.

Kelmarin Sultan Johor menzahirkan perasaan kecewa terhadap keadaan bangunan, penyelenggaraan serta tahap kebersihan flat-flat kos rendah di negeri ini.

Baginda bertitah kebanyakan flat kos rendah di Johor berada dalam keadaan daif serta dipenuhi pelbagai sampah sarap dan seolah-olah rakyat hidup dalam ‘reban ayam’.

BACA JUGA: Sudah-sudahlah… Sultan Johor tegur gerakan cuba gagalkan kestabilan kerajaan