14 daerah catat cuaca panas berjaga-jaga hingga 37 darjah Celcius

Status cuaca panas tahap satu atau berjaga-jaga meningkat kepada 14 daerah hari ini berbanding sembilan yang dilaporkan semalam.

Pahang mencatatkan bilangan lokaliti dengan suhu maksimum harian antara 35 hingga 37 darjah Celcius membabitkan daerah Raub, Bentong, Lipis, Jerantut, Temerloh, Bera dan Kuantan.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) memaklumkan bahawa cuaca sama direkodkan di Pasir Mas dan Kuala Krai di Kelantan.

Menerusi kenyataan di laman web rasminya, tiga lagi daerah di Semenanjung yang berstatus kuning itu membabitkan Batang Padang di Perak, Kuala Selangor dan Jempol di Negeri Sembilan.

Rekod bacaan suhu maksimum yang telah dikemaskini pada 4.40 petang tadi juga menunjukkan Beaufort dan Kinabatangan merekodkan status cuaca panas tahap berjaga-jaga.

Status cuaca panas kategori kuning ini dikeluarkan bagi suhu maksimum harian 35 hingga 37 darjah Celsius sekurang-kurangnya selama tiga hari berturut-turut.

Orang awam boleh merujuk https://www.met.gov.my/iklim/status-cuaca-panas/ untuk maklumat terkini status cuaca panas harian.