Berkat surat kepada PM tular, KPM bantu Shivaani teruskan persekolahan

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengambil langkah pantas bertemu dengan keluarga seorang murid darjah 4 yang tidak dapat meneruskan persekolahan gara-gara tiada dokumen kewarganegaraan.

Murid berkenaan iaitu Shivaani, sebelum ini menulis surat kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meminta pertolongan Perdana Menteri supaya dia dibenarkan meneruskan persekolahan.

Dia tidak mempunyai dokumen kewarganegaraan disebabkan ibu bapanya tidak pernah mendaftarkan perkahwinan mereka.

Susulan tular surat kepada PM, KPM memaklumkan bahawa Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan (JPNS) telah bertemu keluarga Shivaani pada 28 Disember lalu.

Pertemuan itu bertujuan mencari jalan penyelesaian bagi membolehkan murid berkenaan meneruskan persekolahan seperti biasa.

“Beberapa cadangan penyelesaian telah dikemukakan berkaitan dengan keperluan dokumentasi kewarganegaraan murid terbabit.

“Pihak JPNS pula komited untuk membantu dari aspek pengurusan pendaftaran murid di sekolah. Pertemuan telah berlangsung dalam suasana harmoni dan mencapai hasil yang positif,” kata KPM dalam kenyataan hari ini.

KPM sentiasa berusaha meningkatkan akses pendidikan berkualiti untuk semua murid warganegara selain selari dengan agenda pendidikan manusiawi iaitu memastikan tiada murid yang tercicir.

Baru-baru ini, seorang kanak-kanak berusia 10 tahun dipercayai tidak dapat meneruskan darjah empat pada Mac ini kerana isu dokumentasi kewarganegaraan berikutan ibu bapanya tidak mendaftar perkahwinan yang kemudian bercerai pada 2013.

Murid itu sebelum ini bersekolah hingga darjah tiga di Sekolah Kebangsaan Taman Sri Pagi, Senawang dan disebabkan tidak mempunyai kewarganegaraan, keluarganya perlu membayar RM120 setiap tahun untuk bersekolah, namun pihak sekolah memberitahu kanak-kanak itu tidak dapat meneruskan persekolahan pada sesi pembukaan sekolah Mac ini disebabkan oleh dasar baharu KPM

BACA JUGA Hamas bekukan rundingan gencatan senjata