Sanusi mohon kes dipindah ke Mahkamah Tinggi

Perbicaraan kes Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor yang didakwa mengeluarkan kenyataan menghasut berhubung isu pelantikan Menteri Besar Selangor dan penubuhan Kerajaan Perpaduan yang sepatutnya bermula 18 Januari ini telah ditangguhkan.

Selain itu, peguam bela, Awang Armadajaya Awang Mahmud turut memaklumkan bahawa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeneri, Kedah itu juga telah memfailkan permohonan untuk memindahkan kes itu dari Mahkamah Sesyen Selayang ke Mahkamah Tinggi Shah Alam.

“Permohonan untuk pindah kes telah difailkan semalam (15 Januari) dan telah diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara hari ini.

“Bagi penangguhan pula, kami telah menghantar surat kepada Mahkamah untuk menangguhkan perbicaraan tersebut kerana anak guam perlu ke luar negara atas urusan rasmi,” ujar peguam terbabit, lapor Utusan Malaysia.

Sehubungan itu, Awang Armadajaya memaklumkan bahawa hari pertama perbicaraan pada Khamis ini (18 Januari) telah ditukar kepada prosiding sebutan.

Tambahnya, mahkamah juga membenarkan pengecualian kehadiran Sanusi pada sebutan tersebut.

Menurut notis usul yang difailkan, Sanusi memohon untuk kes dia dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Shah Alam atas alasan antaranya ia akan memudahkan pihak-pihak untuk merujuk kepada persoalan undang-undang yang rumit yang akan ditimbul semasa perbicaraan.

Selain itu, intipati perbicaraan merujuk kepada Sultan Selangor dan Yang Dipertuan Agong yang mana satu perbicaraan yang berpatutan dan saksama tidak dapat dijalankan di mana-mana mahkamah jenayah yang lebih rendah.

Pengurusan kes bagi permohonan pindah kes itu ditetapkan pada 24 Januari ini di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Pada 18 Julai 2023, Sanusi didakwa atas tuduhan mengeluarkan kenyataan menghasut berhubung tindakan Sultan Selangor melantik Datuk Seri Amirudin Shari sebagai Menteri Besar.

Sanusi, 49, yang juga Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN) didakwa atas tuduhan mengeluarkan kenyataan menghasut berhubung titah Yang di-Pertuan Agong kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan penubuhan Kerajaan Perpaduan.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu pada pukul 11 malam, 11 Julai lalu di Simpang 4, Taman Selayang Mutiara – Kampung Bendahara, Gombak dekat sini.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-dua sekali, jika sabit kesalahan.

Pada prosiding terdahulu, pihak pendakwaan yang dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Masri Mohd. Daud memaklumkan pihaknya akan memanggil 10 orang saksi untuk memberi keterangan.