Pemandu teksi, bas sekolah bakal nikmati caruman Perkeso

Seramai 35,000 pemandu teksi dan 18,000 pemandu bas sekolah dalam negara bakal menikmati caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) mulai bulan depan yang akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan, kata Menteri Pengangkutan, Anthony Loke.

Bercakap dalam sidang media selepas Majlis Sua Kasih Madani Kementerian Pengangkutan (MOT), Anthony berkata, 90 peratus caruman itu akan dibiayai menerusi peruntukan Kementerian Kewangan manakala baki 10 peratus dibayar oleh MOT bagi tempoh setahun.

“Kita difahamkan Kementerian Kewangan ada memberikan satu dana kepada Perkeso sebanyak RM100 juta untuk mencarum sehingga 90 peratus bagi pemandu teksi, e-hailing, p-hailing dan sebagainya.

“Walaupun 90 peratus, tetapi 10 peratus perlu dicarum sendiri oleh pemandu sendiri, jadi untuk golongan ini, kita akan membuat caruman tambahan 10 peratus itu,” katanya.

Beliau berkata, usaha berkenaan adalah untuk memberi perlindungan sosial kepada mereka iaitu sekiranya berlaku kemalangan, caruman itu akan membantu mereka dan keluarga.