Selangor ingin kembangkan lagi Festival Turath Islami

Kerajaan Selangor berhasrat mengembangkan lagi Festival Turath Islami Selangor agar dapat meneruskan usaha mengekalkan pembelajaran kitab warisan Islami.

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari dalam catatan di Facebooknya turut menzahirkan penghargaan kepada bekas Mufti Besar Mesir, Syeikh Profesor Dr Ali Jum’ah.

”Saya merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Syeikh Dr Ali Jum’ah atas kesudian beliau menghadiri Festival Turath Islami Selangor sebagai tetamu utama.

”Alhamdulillah, Syeikh Prof Dr Ali Jum’ah telah hadir dan mengajar Sesi Daurah Hadis 40 oleh Imam Nawawi di Masjid Negeri Shah Alam.

”Kehadiran yang memberangsangkan serta penerimaan positif di atas talian menyebabkan Syeikh Ali Jum’ah amat gembira.

”Semoga negeri Selangor Darul Ehsan terus makmur dan dirahmati Allah SWT,” tulis beliau.

Dalam catatan sama, Amirudin yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Selangor menyifatkan beliau amat gembira dan berbesar hati menerima kehadiran Dr Ali Jum’ah dan isteri di Shah Alam semalam.

”Ini merupakan pertemuan kami kali ketiga setelah kali pertama Dr Ali Jum’ah berkunjung ke Shah Alam tahun lalu disusuli kunjungan saya ke kediaman rasmi beliau di Kaherah, Mesir,” ujar Amirudin lagi.

Festival yang bermula pada 26 Mei lalu hingga 2 Jun ini melibatkan 11 acara, antaranya program Daurah Hadis 40, Pameran Al Wahyu: Tradisi Keilmuan Islam Alam Melayu, syarahan, Munaqasyah Ilmiah dan program selawat.

Festival yang diadakan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam itu membabitkan 23 ulama serta ilmuwan Islam dari dalam dan luar negara.

BACA JUGA Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi: 1 juta ‘fleet card’ tersedia