FOTO BERITA | Perpaduan ummah lambang kekuatan hadapi agenda zionis yang terus menjajah Palestin

Gambar: Majlis Perasmian Forum Falsafah Haji “Manifestasi Kesatuan Ummah & Pembebasan Palastin” oleh Datuk Dr Muhamad Nur Manuty (Pengarah IKIM) dan Ucaptama oleh Hujjatul Islam Wal Muslimin Dr Ali Khomsari (Pengarah Yayasan Pengumpulan & Penerbitan Hasil kerja Imam Khomeini di Muzium Kesenian Islam Malaysia. Kuala Lumpur. 5hb Jun 2024 (Rabu)

PENGISYTIHARAN HAJI KUALA LUMPUR 1445 / 2024

Memahami bahawa Haji adalah panggilan untuk tunduk sepenuhnya kepada Allah dalam merealisasikan perintah untuk berpegang teguh kepada agamanya dan merangkul makna Islam yang menyeluruh dalam Perpaduan seperti yang dinyatakan dalam al-Quran

Menyedari keadaan ummah dalam hak untuk memerintah sendiri dan maruahnya adalah kerana perpecahan yang telah melanda ummah oleh pemimpin dan organisasi berkepentingan yang berusaha untuk melemahkan perpaduan ummah. Sektarianisme adalah faktor utama yang menyemai benih perpecahan ummah.

Menegaskan semula bahawa Haji melambangkan Perpaduan ummah dalam segala maknanya dan mengulangi untuk berdiri teguh dan tidak berkompromi terhadap ketidakadilan dan pemerintahan zalim oleh musuh sebenar Islam.

Dengan Perpaduan sebagai kekuatan utama ummah dalam menghadapi agenda zionis dengan kekuatan hegemonik barat yang bersekongkol, ummah mesti digerakkan untuk membebaskan Palestin dari penjajahan dan kolonisasi tanah Palestin yang berdekad-dekad.

Kami menolak usaha untuk tunduk kepada kekuatan zionis, yang dipromosikan oleh AS, dalam mengiktiraf dan menormalkan dengan negara pengganas haram Israel, dengan itu menetralkan perjuangan yang sah untuk pembebasan Palestin.

Kami menyeru semua Hujjaj yang kini berkumpul di Tanah Suci Baitul Haram untuk menyuarakan keprihatinan mereka terhadap isu penjajahan Baitul Maqdis dan Masjid Al Aqsa As Sharif oleh kekuatan zionis Israel yang merampas.

Kami mengecam kuasa imperialis Barat, terutama AS dan UK, atas sokongan penuh mereka yang berterusan kepada Israel dalam membenarkan tindakan pembunuhan beramai-ramai.

8.Kami menyeru semua negara Muslim untuk bertindak dengan sepenuh tenaga untuk menekan AS dan sekutunya agar menghentikan Israel daripada meneruskan jenayah pembunuhan beramai-ramai di Gaza dan penempatan haram di Tebing Barat. Kami membantah sekeras-kerasnya pencerobohan dan serangan ganas di dalam dan sekitar masjid Al Aqsa.

Kami menuntut negara-negara Muslim untuk menghentikan sebarang urusan yang menormalkan hubungan dengan Israel dan menentang pemimpin-pemimpin yang mengkhianati amanah ummah untuk mempertahankan Islam dan menuntut kembali hak-hak rakyat Palestin yang tertindas.

Kami menyeru para jemaah Haji, perhimpunan tahunan umat Islam di seluruh dunia, agar tahun ini menjadi pengisytiharan kuat kebangkitan ummah untuk menghancurkan penjajahan Palestin dan mengakhiri rejim zalim Israel.

Kami menggesa setiap Muslim dan organisasi Islam di semua negara serta lebih daripada 4.5 juta masjid di dunia untuk bangkit menentang perampas negara-negara Muslim.

Kami menyeru semua Hujjaj untuk berkomitmen kepada seruan al-Quran:

Kami mencadangkan satu mesyuarat antarabangsa mengenai Haji dan Manifestasi Perpaduan Ummah untuk mengukuhkan komitmen setiap negara Muslim bagi memperjuangkan dan memperkuatkan hak-hak sah dalam perjuangan untuk kebebasan Palestin dan semua ummah yang tertindas.

Kami menuntut pelan tindakan konkrit daripada semua negara Muslim untuk melaksanakan langkah-langkah berkesan dalam bergabung tenaga dengan semua gerakan dalam setiap forum antarabangsa