Kontrak Faisal Halim ditamat atau diteruskan, ini jawapan Selangor FC

“Kontrak Mickey bersama pasukan hingga 2027. Sebagai kelab profesional, sudah menjadi tanggungjawab kami sebagai majikan untuk menjaga kebajikan semua pemain-pemain termasuk Mickey.”

Itu jaminan yang diberikan Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Selangor FC (SFC), Datuk Seri Shahril Mokhtar kepada Faisal atau lebih mesra dipanggil Mickey.

Beliau berkata, Faisal tidak perlu risau mengenai kebajikan serta keperluan sepanjang menjalani proses pemulihan daripada insiden disimbah asid.

“Pihak kelab akan terus memberi sokongan kepada Mickey secara mental dan fizikal, selain aspek kewangan sehingga dia dapat kembali beraksi.

“Dengan semangat yang dapat dipamerkan oleh Mickey, insha-Allah dia akan kembali,” katanya memetik Kosmo.

Dalam sidang media yang sama, Faisal yang merupakan anak kelahiran Mengkuang Titi Pulau Pinang mendedahkan, beliau hampir membuat keputusan untuk bersara daripada dunia bola sepak selepas kejadian berkenaan.

“Saya beritahu isteri dan keluarga, saya tak kisah hilang gaji puluh-puluh ribu…hidup tenang di kampung dengan gaji RM50 sehari asalkan keluarga selamat serta tak hidup dalam ketakutan.

“Apa yang berlaku ini di luar jangkaan. Saya tak boleh terima keluarga saya dalam ketakutan,” katanya sambil menitiskan air mata.

Faisal yang pernah dinobatkan penjaring tercantik dalam kejohanan Piala Asia di Qatar bagaimanapun berkata, dia kembali bersemangat untuk bermain bola selepas mendapat sokongan moral daripada pengurusan SFC, rakan, ahli keluarga dan juga masyarakat.

Pada 5 Mei lalu, pemain berusia 26 tahun itu menjadi mangsa simbahan asid oleh individu tidak dikenali di sebuah pusat beli-belah di Kota Damansara.

Insiden berkenaan menyebabkan Faisal mengalami kelecuran tahap empat.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif SFC, Dr Johan Kamal Hamidon, asid yang disimbah kepada pemain itu adalah jenis asid sulfurik pekat.

Selepas insiden itu, dia terpaksa mengharungi empat pembedahan di sebuah hospital swasta di Shah Alam untuk merawat luka lecuran.

BACA JUGA Penampilan terbaru Faisal Halim jadi bualan, nampak lain tak macam biasa