Dakwa peruntukan pembangkang dilencongkan, Wan Fayhsal disiasat polis

Polis membuka kertas siasatan terhadap Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal susulan dakwaan peruntukan kepada Ahli Parlimen pembangkang dilencongkan kepada parti politik yang menyokong Kerajaan Perpaduan.

Ketua Polis Daerah Machang, Ahmad Shafiki Hussin, berkata setakat semalam pihaknya sudah menerima lima laporan polis.

Ketua Armada Bersatu itu disiasat mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana fitnah dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Susulan kenyataan Ahli Parlimen Machang mengenai peruntukan yang dilencongkan, polis Machang menerima lima laporan polis semalam dan kelmarin.

“Laporan polis dibuat oleh pihak terbabit kerana ketidakpuasan hati berkaitan kenyataan Ahli Parlimen berkenaan selain mahu membersihkan imej mereka.

“Susulan itu, pihak polis membuka kertas siasatan dan siasatan sudah dijalankan mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya memetik Harian Metro.

Media sebelum ini melaporkan, wakil daripada tiga parti politik dalam Kerajaan Perpaduan dan wakil Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JPKKP) Parlimen Machang membuat laporan polis terhadap Ahli Parlimen Machang.

Naib Ketua UMNO Bahagian Machang, Mohd Fakaaruddin Ismail, berkata laporan polis oleh beliau dan wakil dari AMANAH serta PKR dibuat berikutan dakwaan oleh Wan Ahmad Fayhsal yang mengatakan peruntukan kepada ahli Parlimen terbabit dilencongkan kepada parti politik yang menyokong Kerajaan Perpaduan.

Beliau berkata, pihaknya menafikan sekeras-kerasnya kenyataan Ahli Parlimen Machang itu yang dianggapnya fitnah, berniat jahat, selain mempunyai pandangan serong terhadap parti-parti politik Kerajaan Perpaduan.