Kelantan mahu hutan simpanan kekal tak lagi sebagai Kawasan Sensitif Alam Sekitar

Kelantan mahu hutan simpanan kekal tak lagi sebagai Kawasan Sensitif Alam Sekitar

Kerajaan Kelantan pada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) kali ke 22/2020 21 Oktober 2020, memutuskan supaya Kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) kecuali kawasan punca air atau tadahan air, tidak lagi diklasifikasikan sebagai Kawasan Sensitif Alam Sekitar (KSAS).

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, keputusan pengubahsuaian KSAS secara langsung akan memberikan implikasi besar seperti menjejaskan dasar kerajaan dalam mencapai 50 peratus keluasan tanah berhutan di Semenanjung selaras dengan polisi Rancangan Fizikal Negara (RFN).

“Selain itu, pengeluaran daripada jumlah KSAS sedia ada dari Jajahan Jeli dan Gua Musang adalah hampir 88 peratus sekali gus menjejaskan rangkaian ekologi Central Forest Spine serta keseimbangan ekosistem kerana kawasan ini adalah KSAS Tahap 1 yang merangkumi kawasan perlindungan sedia ada.

“Malah, tindakan ini juga dilihat akan memberi impak secara tidak langsung kepada morfologi sungai yang mana aktiviti guna tanah akan memberi kesan kepada pergerakan sedimen ke dalam sistem sungai, seterusnya menyumbang kepada kekeruhan sungai,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, penebangan hutan yang tidak terkawal hasil daripada pengubahsuaian KSAS juga dilihat dapat menyumbang kepada masalah banjir.

Jelasnya, selama lebih daripada satu dekad, Kelantan masih menghadapi isu banjir kilat dan fenomena itu dilihat semakin serius disebabkan kemusnahan hutan akibat aktiviti manusia yang tidak terkawal.

Sehubungan itu, kementerian terbabit menekankan bahawa semua rancangan struktur yang disediakan Pihak Berkuasa Negeri (PBN) hendaklah selaras dengan polisi di dalam RFN dan Rancangan Struktur Negeri Kelantan 2040 sedia ada yang telah diwartakan pada 31 Disember 2020.

“Sebarang proses Pengubahan Rancangan Struktur Negeri Kelantan melibatkan KSAS yang tidak menepati polisi RFN akan bercanggah dengan penetapan dasar Kerajaan Persekutuan yang ditetapkan dalam RFN,” katanya.

Nik Nazmi berkata KSAS sedia ada di Kelantan hendaklah terus dikekalkan dalam Rancangan Pemajuan (Rancangan Struktur Negeri, Rancangan Tempatan dan Rancangan Kawasan Khas) bagi memastikan pemeliharaan serta pemuliharaan kepelbagaian biologi atau kemampanan alam sekitar HSK terpelihara.

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )