Pelantikan Nadzim Johan tingkatkan kesedaran tentang pendidikan keamanan

Pelantikan Nadzim Johan tingkatkan kesedaran tentang pendidikan keamanan

Pelantikan Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan sebagai Ketua Penasihat Kebangsaan Malaysia, berupaya memainkan peranan penting dalam membantu Persatuan Antarabangsa untuk Pendidik Keamanan Dunia (IAEWP) memajukan tujuan keamanan pada skala global.

PPIM dalam kenyataan memaklumkan, terdapat beberapa cara untuk seseorang Ketua Penasihat Kebangsaan itu menyumbang.

”Pertamanya adalah panduan strategik. Ketua Penasihat Kebangsaan boleh memberikan panduan strategik kepada IAEWP dengan menawarkan kepakaran dan pengalaman dalam pendidikan keamanan dan pembinaan keamanan.

”Wawasan boleh membantu membentuk matlamat, program dan inisiatif persatuan dan memastikan ia sejajar dengan cabaran serta trend global semasa.

”Kedua mengenai advokasi dasar. Salah satu peranan utama Ketua Penasihat Kebangsaan adalah melibatkan diri dengan penggubal dasar dan menyokong dasar yang menggalakkan pendidikan keamanan dan pembinaan keamanan.

”Dengan memanfaatkan kedudukan dan pengaruh, beliau boleh meningkatkan kesedaran tentang kepentingan pendidikan keamanan dan menggalakkan kerajaan untuk mengintegrasikannya ke dalam sistem pendidikan mereka.

”Advokasi ini boleh menyebabkan peruntukan sumber, pembangunan dasar sokongan, dan kemasukan pendidikan keamanan dalam kurikulum kebangsaan,” kata kenyataan itu hari ini.

Menurut kenyataan sama, selain advokasi dasar, Ketua Penasihat Kebangsaan juga boleh menjalin rangkaian secara aktif dengan individu dan organisasi berpengaruh lain di negara ini.

”Dengan menjalin perkongsian dan kerjasama, beliau boleh meluaskan jangkauan dan kesan inisiatif IAEWP. Rangkaian ini boleh melibatkan institusi akademik, badan kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), dan pihak berkepentingan lain yang berusaha ke arah pendidikan keamanan dan pembinaan keamanan.

”Seterusnya adalah penggerak sumber. Ketua Penasihat Kebangsaan boleh membantu IAEWP dalam usaha penggemblengan sumber dan ia tentang mengenal pasti sumber pembiayaan, geran atau tajaan yang berpotensi untuk projek dan program persatuan.

”Dengan menggunakan hubungan dan pengetahuannya tentang peluang pembiayaan, dia boleh membantu mendapatkan sumber yang diperlukan untuk menyokong aktiviti dan inisiatif IAEWP,” maklum kenyataan itu lagi.

Terdapat dua lagi cara untuk seseorang Ketua Penasihat Kebangsaan itu menyumbang seperti melalui pembinaan kapasiti dan latihan serta penyelidikan dan penilaian.

IAEWP menyifatkan, pendidikan keamanan memainkan peranan penting dalam memupuk budaya keamanan dan menggalakkan persefahaman, empati dan kerjasama global.

IAEWP berkata, pihaknya bermatlamat untuk mempromosikan pendidikan keamanan di seluruh dunia dan pendidikan keamanan bertujuan membangunkan pengetahuan, kemahiran, dan sikap yang diperlukan bagi individu untuk menyumbang secara aktif untuk membina masyarakat yang aman.

Katanya, dengan memperjuangkan pendidikan keamanan, IAEWP mengiktiraf kepentingan mengintegrasikan konsep dan amalan pembinaan keamanan ke dalam sistem pendidikan formal dan tidak formal.

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )