Sarawak terima peruntukan tertinggi projek Jendela berjumlah RM4.46 bilion

Sarawak terima peruntukan tertinggi projek Jendela berjumlah RM4.46 bilion

FahhDemi meningkatkan liputan perkhidmatan internet, Sarawak bakal menerima peruntukan tertinggi di bawah Pelan Jalinan Digital Negara (Jendela) yang berjumlah RM4.46 bilion.

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil berkata, jumlah itu merupakan peruntukan tertinggi yang diberikan di bawah projek itu yang dilaksanakan oleh kerajaan pusat melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).

“(Daripada keseluruhan jumlah itu) sebanyak RM2.93 bilion melibatkan peruntukan daripada pihak kerajaan manakala baki sebanyak RM1.53 bilion merupakan secara komersial oleh syarikat penyedia perkhidmatan,” katanya semasa berucap di program Hari Bersama Komuniti (HBK) Pusat Ekonomi Digital (PEDi) Krokong hari ini.

Projek Jendela merangkumi dua fasa bertujuan untuk meningkatkan liputan kesalinghubungan dan penyediaan perkhidmatan Internet yang berkualiti untuk manfaat rakyat, sektor perniagaan dan pihak berkepentingan.

Menurut Fahmi, sebanyak 864 buah menara telekomunikasi 4G telah dirancang untuk Sarawak menerusi Jendela Fasa 1.

“Hingga suku kedua 2023, sebanyak 213 menara telah beroperasi, manakala baki 651 menara dijadualkan beroperasi secara berperingkat hingga suku ketiga 2024,” katanya menurut Bernama.

Fahmi berkata, kerajaan Sarawak telah mempermudahkan usaha pembinaan dan menaik taraf menara Jendela bagi membolehkan 3,689 daripada 3,735 stesen pemancar sedia ada telah dinaik taraf, dengan bakinya akan siap dinaik taraf menjelang suku keempat 2023.

Berhubung sasaran MCMC untuk meluaskan perkhidmatan jalur lebar berkelajuan tinggi menggunakan gentian optik kepada 207,135 premis kediaman dan perniagaan, beliau berkata 106,331 premis telah disediakan dengan gentian optik, manakala baki 100,804 premis dijangka siap menjelang suku keempat 2024.

“Sememangnya impak positif menerusi pelaksanaan Pelan Jendela di Sarawak sudah dirasai. Setakat suku kedua 2023, liputan 4G sudah mencapai 87.52 peratus di kawasan berpenduduk,” katanya dan menambah sejumlah 322 daripada 587 tapak 5G yang dirancang telah berjaya disiapkan di negeri itu.

Menurutnya, sehingga 31 Ogos lepas pelaksanaan rangkaian 5G di Malaysia telah mencapai 68.8 peratus liputan di kawasan berpenduduk.

“KKD melalui Digital Nasional Berhad (DNB) komited untuk merealisasikan aspirasi Kerajaan untuk mencapai 80 peratus liputan 5G di kawasan berpenduduk menjelang penghujung 2023 sebelum negara beralih kepada model dwirangkaian 5G seawal Januari 2024,” katanya.

BACA JUGA 8 tahun AMANAH: Dari parti nyamuk kepada parti yang membanggakan

COMMENTS

Wordpress (0)