SPR wartakan daftar pemilih tambahan Januari 2023, tempoh semakan hingga Mac

SPR wartakan daftar pemilih tambahan Januari 2023, tempoh semakan hingga Mac

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) telah memperakui senarai Daftar Pemilih Tambahan Januari 2023 (DPT BLN1/2023) dan mewartakannya hari ini.

Setiausahanya Datuk Ikmalrudin Ishak dalam kenyataan berkata daftar pemilih tersebut dibuka untuk semakan selama 30 hari mulai 17 Februari hingga 18 Mac ini.

“DPT BLN1/2023 mengandungi 39,604 nama warganegara yang berumur 18 tahun dan ke atas dalam tempoh 1 hingga 31 Januari 2023 yang didaftarkan secara automatik sebagai pemilih baharu.

“10,092 orang pemilih berdaftar yang bertukar bahagian pilihan raya dan 3,769 orang pemilih bertukar status/kategori pengundi,” kata kenyataan itu pada Jumaat.

Para petugas SPR di pusat penjumlahan undi Parlimen Padang Serai pada 7 Disember 2022. Foto SPR

Kenyataan itu berkata SPR menyeru warganegara yang berumur 18 tahun dan ke atas dalam tempoh 1 hingga 31 Januari 2023 dan mana-mana pemilih berdaftar yang telah memohon pertukaran bahagian pilihan raya atau pertukaran status untuk menyemak nama mereka dalam DPT BLN1/2023.

“Sekiranya mendapati nama tidak disenaraikan dalam DPT BLN1/2023, mereka boleh membuat tuntutan dengan mengisi Borang C melalui aplikasi dalam talian di pautan https://myspr.spr.gov.my atau hadir ke Pejabat Pilihan Raya Negeri yang berkenaan,” katanya.

Di samping itu, katanya mana-mana pemilih berdaftar di sesuatu bahagian pilihan raya yang membuat semakan dan berhasrat membuat bantahan ke atas kemasukan nama pemilih yang membuat pertukaran ke bahagian pilihan rayanya dengan mengisi Borang D melalui aplikasi yang sama atau hadir ke Pejabat Pilihan Raya Negeri berkenaan.

Borang C dan Borang D juga boleh dimuat turun dari portal Pejabat-Pejabat Pilihan Raya Negeri di pautan http://ppn.spr.gov.my dan perlu dikemukakan kepada Pengarah Pilihan Raya Negeri untuk membuat serahan dan membayar fi bantahan pada waktu pejabat pada mana-mana hari bekerja sepanjang tempoh semakan DPT BLN1/2023.

Suruhanjaya itu berkata pihaknya menyediakan lima kaedah semakan bagi DPT BLN1/2023 iaitu:

-Portal SPR di pautan https://www.spr.gov.my atau https://mysprsemak.spr.gov.my
-Portal rasmi Pejabat-Pejabat Pilihan Raya Negeri di pautan http://ppn.spr.gov.my
-Aplikasi dalam talian di pautan https://myspr.spr.gov.my
-Aplikasi mudah alih MySPR Semak                                                                                                                                                    -Hotline Semakan Pendaftaran Pemilih di talian 03-8892 7218

BACA JUGA: Puad gesa SPR, SPRM bertindak atas ‘sedekah’ Pas

COMMENTS

Wordpress (0)