Tingkat promosi skim perlindungan, bela nasib suri rumah

Oleh Reza Razali

Sejak V. Sivakumar  dari DAP dilantik menjadi Menteri Sumber Manusia, banyak berita baik untuk para pekerja dan suri rumah. Ini termasuklah pengumuman waktu kerja yang fleksibel yang bakal dilaksanakan tahun ini.

Untuk membantu suri rumah pula, Sivakumar telah meneruskan beberapa perkara positif yang telah diperkenalkan oleh kerajaan PH sebelum ini.

Seperti yang kita tahu, sewaktu zaman PH memerintah pada tahun 2018, Timbalan Perdana Menterinya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail telah memperkenalkan Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR).

Skim ini bagi memberi perlindungan keselamatan sosial komprehensif kepada suri rumah terbuka kepada semua golongan wanita warga Malaysia atau pemastautin tetap yang berumur kurang daripada 55 tahun.

Ia juga menyediakan perlindungan kepada golongan suri rumah apabila berhadapan bencana pekerjaan dan keilatan sewaktu melakukan urusan rumah tangga.

Selain itu, ia merupakan pengiktirafan kepada penglibatan mereka dalam ‘Care Economy’ serta pembangunan institusi keluarga.

Dengan hanya membayar bayaran caruman RM120 setahun secara ‘in advance’, suri rumah akan menerima perlindungan selama 12 bulan berturut-turut. Tambahan pula, skim ini juga akan melindungi suri rumah yang ditimpa penyakit atau keuzuran.

Bagi Sivakumar, beliau menyasarkan untuk tahun 2023 akan ada sekurang-kurangnya 500,000 pencarum bagi skim ini. Beliau akan melakukan segala inisiatif agar skim ini dapat dipromosikan kepada semua yang berkelayakan.

Promosi

Salah satu inisiatif yang akan dilakukannya adalah dengan memberi taklimat kepada semua Ahli Parlimen yang berjumlah 222 orang agar mereka boleh membantu mempromosikannya di kawasan masing-masing.

Beliau juga akan pastikan penjawat-penjawat awam akan membantu mempromosi skim ini kepada anggota keluarga mereka yang terdekat.

Beliau juga menggalakkan agar golongan suami membantu dengan mencarum bagi pihak isteri manakala pihak ketiga seperti keluarga, saudara mara dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dibolehkan untuk mencarum bagi pihak suri rumah.

Ini semestinya berita baik bagi suri rumah di seluruh Malaysia yang tercari-cari skim perlindungan insurans yang murah dan memberi perlindungan yang baik.

Fokus yang diberikan oleh Sivakumar ini pastinya sedikit sebanyak telah memberi nafas lega kepada golongan suri rumah ini.

BACA JUGA: KPDN perkenal inisiatif ‘Rahmah’, ‘Suri’ bantu pengguna, peniaga