Selepas 3 tahun, pemilik tanah Kg Bharu berkumpul lagi bincang masa depan

Selepas tiga tahun berlalu, pemilik tanah di Kampung Bharu, Kuala Lumpur bertemu lagi sesama mereka bagi membincangkan nasib mereka.

Ketua Pengarah Jabatan Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Hajah Rosida binti Jaafar, menyempurnakan perasmian forum pagi ini yang mengumpulkan seramai 300 peserta melibatkan penyertaan bersama pemilik tanah, pewaris dan pihak berkepentingan dalam perancangan dan pembangunan semula Kampong Bharu.

Peserta-peserta akan berkampung seharian dalam forum yang diadakan di sebuah hotel di Kampung Bharu ini bagi mendapatkan idea, pandangan dan saranan positif yang boleh digunakan dalam usaha-usaha pembangunan semula Kampung Bharu.

Khalid Samad membuat tawaran agar kesemua tanah di Kampung Bharu dibeli oleh kerajaan untuk dibangunkan pada 2019 lalu.

Tiga tahun lalu, Menteri Wilayah Persekutuan ketika itu, Haji Khalid Samad telah mengumpulkan hampir kesemua pemilik tanah di situ bagi membincangkan masa depan dan hala tuju pembangunan Kampung Bharu.

Di majlis itu, Khalid telah membuat tawaran untuk membeli kesemua tanah di situ untuk dibangunkan, namun belum sempat gagasan itu dilaksanakan, kerajaan Pakatan Harapan telah jatuh selepas 22 bulan mentadbir negara.

Penduduk ditawarkan agar menjual tanah mereka kepada kerajaan dengan harga RM850 sekaki persegi secara tunai dan RM150 lagi dalam bentuk saham dalam syarikat pemaju tanah itu nanti.

Ia adalah tawaran terbaik pernah dibuat oleh mana-mana pihak termasuk kerajaan sebelum ini.

Sebelum kerajaan PH jatuh,  daripada 1,716 atau 32 peratus yang memberikan maklum balas itu, 93.7 daripadanya telah bersetuju, 6.2 peratus tidak setuju dan 0.1 peratus lagi tidak jelas, kata Khalid dalam satu sidang media sebelum itu.

Hari ini pemilik tanah Kampung Bharu berkumpul lagi bagi membincangkan nasib masa depan mereka selepas kerajaan bertukar kembali.

 

BACA JUGA Kalau celaru kenapa pertumbuhan kita lebih dari China, Indonesia dan Vietnam

JUGA Annuar, tak payah propalah, yakinkan anak awak tu dulu