“Ingatkan tarif air naik, servis makin baik”, penduduk kecewa pengurusan AKSB bermasalah

Lebih 300 penduduk di tiga kampung di Pasir Tumboh, Kota Bharu tidak dapat menyimpan lagi rasa kecewanya terhadap pengurusan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) yang didakwa tidak berubah walaupun tarif air sudah dinaikkan kepada 23 sen, berbanding 22 sen di negeri-negeri lain di Semenanjung.

Lebih mengecewakan, masalah bekalan air semakin teruk sejak beberapa minggu sebelum Ramadan, menyukarkan penduduk melakukan aktiviti harian termasuk memasak, membasuh pakaian malah ada yang membina telaga tiub di kediaman masing-masing dan terpaksa mengeluarkan kos mencecah ribuan ringgit.

Lapor Bernama, penduduk di sana sudah penat membuat aduan kepada AKSB, kerana ia bukan hanya tidak menyelesaikan masalah malah terpaksa ‘menelan’ jawapan yang pahit untuk diterima.

“Jawapannya termasuk mengulangi alasan sama seperti tahun-tahun sebelum ini, iaitu akibat kemarau dan berlaku kebocoran akibat kerosakan paip lama.

“Kami beranggapan apabila penarafan baharu dilaksanakan, perkhidmatan AKSB akan ada peningkatan namun ia masih di takuk lama,” kata Penghulu Kampung Limbat, Bukhari Daud, meluahkan kepada Bernama baru-baru ini.

Bukhari berkata, masalah ketiadaan air atau terputus bekalan bukan perkara baharu, bahkan sudah berlanjutan sejak sekian lama dan seharusnya telah lama dapat ditangani.

Seorang penduduk Adnan Ahmad, 52, berkata AKSB dilihat berada dalam zon selesa, kerana ia satu-satunya syarikat pengurusan air yang beroperasi di Kelantan tanpa persaingan daripada mana-mana syarikat lain.

“Kewujudan syarikat lain dalam pengurusan air negeri perlu ada, bagi memberi pilihan kepada rakyat mendapatkan perkhidmatan lebih baik selain memberi persaingan yang sihat kepada AKSB,” katanya seperti dilapor.

Sementara itu, tukang paip Muhd Zakri Baharudin berkata beliau bersama tiga pekerjanya tidak menang tangan memenuhi permintaan pelanggan untuk memasang enjin pam air di kediaman masing-masing, sejak awal tahun ini.

“Antara kawasan yang banyak mendapatkan khidmat kami ialah di jajahan Kota Bharu, Tumpat dan Bachok, yang kebanyakannya berdepan masalah bekalan air yang teruk. Kebanyakan pelanggan kami memasang enjin untuk mengepam air dari telaga tiub atau air AKSB yang mengalami tekanan rendah,” katanya.

BACA JUGA Mohon maaf tak cukup, KK Mart perlu dedahkan siapa petualangnya – Hasbie