Guru PASTI patut diberi skim pencen seperti yang dinyatakan fatwa Hadi

OLEH AHMAD MURSI

Pemimpin Pas tidak patut lepas tangan kebajikan hampir 10,000 guru PASTI dengan suka hati jadikan mereka berstatus Sukarelawan.

Begitu mudah helah untuk nafikan hak dan kebajikan asas pekerja menerima Gaji Minima, KWSP dan SOCSO.

Sepatutnya guru PASTI diberi skim pencen seperti fatwa Hadi kerana tanpanya maka ‘tidak Madani’ dan ‘tidak ikut cara Nabi saw’.

Pemimpin Pas hidup senang lenang dengan pencen berlapis-lapis hingga 4 pencen Adun, Exco, MB, Ahli Parlimen dan Menteri.

Tentulah guru-guru telah di’brainwash’ untuk ditanam rasa reda bergaji RM600 walaupun kena bekerja 9-10 jam sehari, tanpa slip gaji dan tanpa surat tawaran.

Tetapi 4 orang guru PASTI yang sedar tentang hak mereka telah mengadu ke Pejabat Buruh Alor Setar pada tahun 2022 dan PASTI diarah bayar baki gaji minimum RM20,000.

Mahkamah Buruh telah memutuskan bahawa guru PASTI tertakluk kepada Akta Kerja 1955 walaupun YB Alor Setar susah payah mendakwa bahawa mereka hanya sukarelawan.

Waktu kes ini berjalan, MP Pas Pendang jadi Timbalan Menteri Sumber Manusia. Takkan tak tau.

Pemimpin Pas tak perlu hipokrit kerana bersepah iklan di internet ‘Jawatan Kosong Guru PASTI’ dan bukannya mencari Sukarelawan. Guru-guru juga ditentukan waktu kerja dan bukan waktu sukarela.

10,000 guru-guru lain juga sewajarnya memulakan tuntutan yang sama kerana telah ada kes duluan dan itu hak mereka.

BACA JUGA: Ketua Pemuda Pas dakwa guru Pasti bukan pekerja tapi sukarelawan