Masih tak nak daftar PADU? Timbalan Menteri beri amaran risiko ini menanti

Dewan Rakyat diberitahu hari ini ada kemungkinan individu yang tidak mengemaskini maklumat dalam sistem Pangkalan Data Utama (PADU) akan tertinggal daripada menerima bantuan dan subsidi kerajaan, lapor Bernama.

Justeru Timbalan Menteri Ekonomi, Datuk Hanifah Hajar Taib berkata, kerajaan memohon sokongan dan kerjasama semua pihak bagi meningkatkan usaha mendaftar dalam sistem PADU.

Bagaimanapun bagi mereka yang tidak boleh mendaftar atas sebab tertentu, kerajaan akan menggunakan alternatif seperti pengintegrasian data pentadbiran daripada pelbagai agensi sektor awam bagi menyalurkan bantuan kepada individu terlibat.

Hanifah berkata, ini termasuk data pendaftaran daripada kerajaan negeri dan tempatan serta agensi syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) yang terdapat dalam PADU bagi membentuk data komprehensif mengikut individu dan isi rumah.

“Hingga 12 Mac lepas PADU telah mengintegrasikan 314 set data pelbagai agensi yang menjadi asas untuk membentuk profil individu yang komprehensif. Ini termasuk maklumat 8.6 juta pemohon Sumbangan Tunai Rahmah (STR) untuk golongan B40 warganegara Malaysia.

“Oleh yang demikian, kerajaan memohon sokongan dan kerjasama semua pihak bagi meningkatkan usaha mendaftar dalam sistem PADU,” katanya dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini seperti dilapor.

Beliau menjawab soalan Mohamad Shafizan Kepli (GPS-Batang Lupar) yang ingin tahu apakah terdapat alternatif buat individu yang tidak dapat mendaftar dalam PADU atas pelbagai sebab, dan apakah terdapat jaminan mereka tidak akan ketinggalan daripada mendapatkan kemudahan serta bantuan yang disediakan.

Mengulas lanjut Hanafiah berkata, pendaftaran PADU tidak diwajibkan tetapi digalakkan kepada warganegara berumur 18 tahun ke atas dan setakat semalam hampir 6.03 juta atau 27.4 peratus warganegara dan penduduk tetap di Malaysia telah mendaftar sistem tersebut. 

BACA JUGA Guru PASTI patut diberi skim pencen seperti yang dinyatakan fatwa Hadi