PRK Kuala Kubu Baharu: PH bermesyuarat esok muktamadkan calon

Pakatan Harapan (PH) akan bermesyuarat esok untuk memuktamadkan pemilihan calon pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu, Selangor, 11 Mei depan.

Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP, Gobind Singh Deo, berkata dalam mesyuarat kepemimpinan tertinggi PH di Shah Alam tengah hari itu, beberapa nama akan dikemukakan untuk penilaian, termasuklah daripada sayap wanita.

“Kita berharap keputusan (muktamadkan calon) dapat dibuat dalam masa terdekat, namun buat masa sekarang, ia dalam perbincangan, belum ada keputusan lagi.

“… tapi soal parti mana yang akan bertanding, itu telah ditentukan dan ia calon PH-Perpaduan daripada DAP,” katanya hari ini.

Pengerusi DAP Selangor itu berkata demikian kepada media pada Program #IkhlasMYNIC Sinari Ramadan, Raikan Syawal di Damansara, Selangor.

Seramai 48 individu daripada 12 keluarga asnaf dibawa untuk membeli-belah barangan persiapan Aidilfitri masing-masing.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh penamaan calon dan pengundian awal PRK berkenaan masing-masing pada 27 April (Sabtu) dan 7 Mei (Selasa).

Kerusi DUN Kuala Kubu Baharu kosong, susulan kematian penyandangnya Lee Kee Hiong, 58, pada 21 Mac.

Mendiang yang menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Kubu Baharu di bawah Parlimen Hulu Selangor sejak 2013, meninggal dunia selepas bergelut melawan kanser sejak beberapa tahun lalu.

PRK Kuala Kubu Baharu adalah PRK ketujuh selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada 2022.

Daftar Pemilih Pilihan Raya bagi PRK Kuala Kubu Baharu adalah sebanyak 40,226 orang terdiri daripada 39,362 pengundi biasa, 625 anggota polis, 238 anggota tentera dan pasangan serta seorang pengundi tidak hadir luar negara.

BACA JUGA Kerajaan kesan 47 isu 3R, 1,454 kandungn diturunkan