Misi tarik pelabur Qatar bermula, PM dijangka bertemu 30 pemimpin negara

Misi Malaysia menarik pelaburan baharu dari Asia Barat diteruskan di Qatar dengan lawatan rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bermula tiga hari dari 12 hingga 14 Mei.

Jumlah dagangan dua hala Malaysia dan Qatar pada 2023 ialah RM4.2 bilion, konsisten tertinggi sejak kali pertama merekodkan angka AS$1 bilion pada 2022.

Jadual padat menanti Perdana Menteri hari ini bermula dengan majlis sambutan rasmi negara pada jam 10.30 pagi waktu tempatan (3.30 petang waktu Malaysia) oleh kerajaan Qatar di Amiri Diwan.

Amiri Diwan adalah dewan pemerintahan Qatar. Ia adalah badan berdaulat yang turut menempatkan pejabat pentadbiran Emir Qatar.

Anwar akan disambut oleh Emir Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, yang kemudiannya disusuli dengan majlis jamuan makan tengah hari bagi Perdana Menteri.

Acara utama seterusnya adalah pertemuan dua ketua negara, apabila Anwar dijadual bertemu dengan rakan sejawatan beliau, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, yang juga merupakan Menteri Luar Qatar.

Lapor Bernama, antara isu yang dijangka dibincangkan adalah mengenai perkembangan terkini situasi di Palestin terutamanya dengan pencerobohan terbaharu tentera rejim zionis di Rafah.

Pada sebelah petangnya, Perdana Menteri yang juga merupakan menteri kewangan akan berkongsi potensi dan peluang pelaburan serta kemajuan terkini ekonomi Malaysia kepada kira-kira 30 pemimpin industri Qatar.

Anwar menerusi hantaran di laman sosial X juga berkata, beliau akan menghadiri Forum Ekonomi Qatar serta merasmikan kampus cawangan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Doha.

Dengan pendapatan daripada petroleum dan gas asli menyumbang lebih 70 peratus daripada jumlah hasil kerajaan Qatar, Malaysia menyasar meneroka peluang baharu dalam bentuk kerjasama lain untuk merebut sebahagian daripada potensi besar ini.

Bagi tempoh Januari hingga Mac 2024, jumlah perdagangan Malaysia dengan Qatar meningkat sebanyak 178.4 peratus kepada RM1.43 bilion (US$303.9 juta) berbanding RM514.9 juta (US$116.7 juta) pada tempoh yang sama pada 2023.

Secara kebetulan, tahun ini merupakan ulang tahun ke-50 hubungan dua hala Malaysia dan Qatar, yang bermula sejak 1974.

Selepas mesyuarat meja bulat dengan pemimpin industri, Anwar dijadual menyampaikan syarahan umum selama sejam bagi Universiti Hamad Bin Khalifa di Perpustakaan Negara Qatar.

Perdana Menteri kemudiannya akan mengakhiri lawatan beliau hari ini dengan bertemu kira-kira 500 diaspora Malaysia di Qatar.

Pada masa ini, terdapat kira-kira 5,500 rakyat Malaysia yang bekerja di Qatar.

Delegasi Malaysia ke Qatar turut disertai Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri ,Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir

BACA JUGA Bagaimana undi polis, tentera kembali sokong Perpaduan?