Tak tahu pun selama ini Menteri Pendidikan tulis nota dalam Jawi

Tidak ramai yang mengetahui Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek ternyata merupakan seorang yang berbakat dalam penulisan jawi.

Beliau sebenarnya sering mencatat nota dalam tulisan Jawi ketika mesyuarat ringkas dan ceramah yang dihadiri beliau.

Dalam satu hantaran di Facebooknya, Fadhlina berkata, beliau tidak begitu berbakat dalam penulisan khat, imlak dan jawi namun, bapanya menjadi jurulatih utama dalam mengajar penulisan jawi di rumah.

“Satu aspek penghargaan penting dalam sejarah pendidikan saya ialah kepada guru yang mengajar saya khat, imlak dan jawi. Kesabaran dan ketelitian serta betapa berseninya tulisan mereka sentiasa mengagumkan saya.

“Ustaz Saleh, ketika saya di sekolah rendah cukup teliti ketika mengasah bakat saya dalam tulisan khat dan jawi. Malangnya, saya tidak begitu berbakat asyiklah dapat hadiah sagu hati.

“Tetapi bapa saya menyambung tugas itu di rumah dengan memberikan sepenuh perhatian kepada proses meraut pensil khat saya setiap hari dan melatih saya menulis jawi sehingga mahir.

“Ya, bapa saya ialah jurulatih utama saya kerana kami dua beranak cukup meminati seni khat dan tulisan jawi. Tulisan jawi bapa saya sangat kemas! Bukan seperti tulisan saya yang seperti cakar ayam,” jelasnya.

Hantaran Fadhlina itu bahkan menjadi perhatian pengikutnya yang rata-rata baru mengetahui bahawa menteri pendidikan itu mahir menggunakan tulisan Jawi.

Mereka juga berbangga dengan Fadhlina kerana memartabatkan tulisan Jawi.

BACA JUGA Kakitangan hospital tinggalkan nota di papan putih, peritnya tak cukup doktor…