Dunia semakin jelas siapa pengganas sebenar yang dahagakan darah

Oleh RAJA BAHRIN SHAH

Pengumuman Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) untuk mengeluarkan waran tangkap terhadap Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, dan Menteri Pertahanan Yoav Gallant, adalah langkah penting.

Adalah sesuatu yang hampir tidak pernah berlaku untuk perintah sedemikian dikeluarkan kepada sekutu rapat Amerika Syarikat (AS) itu.

Walaupun waran tangkap untuk pemimpin Hamas Yahya Sinwar dan Ismail Haniyeh bersama seorang pegawai lain juga dikeluarkan, perintah mahkamah terhadap pegawai Israel mempunyai impak terbesar dan implikasi paling meluas.

Ireland diketuai Perdana Menteri Simon Harris (tengah) mengumumkan pengiktirafan terhadap Negara Palestin pada 22 Mei lalu.

Sebahagian besar masyarakat dunia menyambut baik langkah berani ini dan berharap ia akhirnya akan menyampaikan mesej kepada Israel bahawa sudah cukup kekejaman yang dilakukan.

Pembunuhan dan kekejaman di Gaza dan Tebing Barat yang disiarkan di seluruh dunia mesti dihentikan sekarang.

Tiga negara Eropah utama iaitu Sepanyol, Ireland, dan Norway mengumumkan mereka akan mengiktiraf Negara Palestin dan berusaha lebih keras untuk penyelesaian dua negara.

Israel segera memanggil pulang duta mereka dari ketiga-tiga negara tersebut.

 Tentera pengganas bangga bergambar di hadapan perpustakaan Universiti Al Aqsa, yang telah mereka bakar.

Pengisytiharan Norway untuk mengiktiraf Palestin adalah amat signifikan kerana Perjanjian Oslo diadakan di Norway mengenai isu Palestin.

Pengisytiharan lebih awal dari Turkiye untuk menghentikan semua perdagangan dengan Israel juga merupakan satu tamparan besar kepada Israel.

Ia juga isyarat kuat kepada negara-negara Muslim dan Arab lain yang belum melakukannya untuk melakukan perkara yang sama untuk memberi tekanan lebih kepada Israel agar menghentikan serangan dan kekejaman terhadap rakyat Palestin.

Serangan balas Iran yang diukur dengan teliti ke atas Israel baru-baru ini tanpa mengambil satu nyawa pun walaupun serangan brutal Israel ke atas Kedutaan Iran menyebabkan beberapa kematian termasuk dua Jeneral, menunjukkan kepada dunia siapakah pengganas yang sebenar yang dahagakan darah.

Israel kini dilihat sebagai penceroboh brutal yang tidak bertanggungjawab terhadap Iran yang menunjukkan sikap lebih bertanggungjawab dalam tindak balas mereka terhadap serangan Israel.

Tiga tamparan utama iaitu pengeluaran waran tangkap oleh ICC terhadap Netanyahu dan Gallant, pengiktirafan Palestin oleh tiga negara Eropah, dan tindakan Turkiye untuk menghentikan semua perdagangan dengan Israel yang diharapkan dapat menggalakkan negara-negara Muslim lain untuk melakukan perkara yang sama, akan memberi kesan dan implikasi yang besar terhadap Israel.

Nampaknya hanya AS yang berdegil adalah satu-satunya negara yang menawarkan Israel sebarang bentuk bantuan untuk terus dengan kekejaman mereka terhadap rakyat Palestin.

Berapa lama lagi Israel dan AS boleh menentang kehendak pandangan dunia bertamadun bebas untuk terus dan terlibat dalam melakukan genosid yang paling banyak didokumentasikan dan direkodkan oleh media sepanjang masa?

*RAJA BAHRIN SHAH merupakan Pengerusi Biro Antarabangsa AMANAH.

BACA JUGA Keputusan SPM 2023, ini cara semak mudah lagi pantas pada 27 Mei