Gempar penduduk saksikan hujan ais, pokok tumbang hempap kereta

Hujan air batu dengan angin kuat yang melanda kawasan berdekatan Bukit Beruntung, Hulu Selangor pada semalam membuatkan penduduk sekitar gempar.

Ramai berkongsi keadaan hujan ribut di kawasan masing-masing yang berlaku sekitar Hulu Selangor 

Perkara itu disedari orang ramai selepas hujan mula melanda sejak 5 petang.

Sebuah laman Facebook dikenali MyHuluSelangor memuat naik beberapa foto dari penduduk sekitar yang terkejut dengan fenomena hujan ais yang melanda.

Di ruangan komen, terdapat klip video yang dikongsikan orang awam mengenai kejadian itu.

Ada juga yang berkongsi gambar sebuah kenderaan dihempap pokok tumbang. 

Menurut laporan media, kejadian hujan ribut itu telah menyebabkan sebatang pokok tumbang dan menghempap tiga kereta di Apartment Sri Kemboja, Bukit Sentosa.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Ahmad Mukhlis Mukhtar mengesahkan perkara itu.

Seramai tujuh anggota dan pegawai lain-lain pangkat beserta dua buah jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bukit Sentosa digerakkan ke lokasi kejadian.

“Setibanya di lokasi yang terletak lapan kilometer (km) dari BBP Bukit Sentosa, sebatang pokok didapati tumbang dan menghempap kereta tiga buah kereta jenis Proton Wira dan dua buah Perodua Myvi.

“Kesemua kenderaan terbabit diletakkan di kawasan parkir apartmen. Bagaimanapun, kejadian tidak melibatkan mangsa,” katanya dalam kenyataan.

BACA JUGA Padah terima rasuah lebih RM39,000, empat lagi anggota Kastam didakwa