Gadis kongsi kisah pakcik dan buku, banyak cadangan untuk mereka yang tak mampu beli

Kisah seorang lelaki yang hanya dikenali sebagai ‘pakcik’ yang dikongsikan gadis ini menarik perhatian orang ramai.

Berikut cerita @doughhwa di laman X yang menarik lebih sejuta ‘views’:

Yang rasa sedih tu, perbualan saya dengan pemandu grab ini, dia bawa teksi.

  • Adik pergi ke pesta buku?

~ Ya, saya pergi tadi.

  • Ada harga murah-murah untuk buku? Ada buku atau alat tulis juga? Pakcik ingatkan nak pergi Ahad (hari ini). Biasanya hari akhir (PBAKL) ni banyak tawaran diskaun.

~ Tadi tak banyak alat tulis. Bukunya banyak, pakcik. Tak pasti berapa diskaun paling banyak tapi kebanyakannya kalau paling tinggi mungkin 20% hingga 30%

  • Itulah. Pakcik dah 6 tahun tak beli buku. Mahal. Pakcik duduk dekat dengan perpustakaan.

Selalunya pinjam je buku dekat library. Anak pakcik 4 orang. Dulu nak beli buku, pakcik boleh pinjam 10.

Tapi kalau nak beli buku sekarang mungkin sekali beli RM200 lebih. Tak mampu. Nak bacanya sekali je, kecualilah buku ilmiah kan?


Penulis @doughhwa berpendapat rakyat Malaysia ramai saja sebenarnya suka buku tetapi realitinya harga buku memang mahal.

“Ada orang dia terpaksa lupakan apa dia suka sebab kurang mampu. Berapa rata-rata harga buku sekarang? Bak kata Kak Sajida, jarang jumpa buku harga RM30 ke bawah.

“Betul. I believe mungkin juga ada yang budget dia 1 buku je sebab kena fikir budget untuk transport dan makan.

“Sebab tu, sepanjang dekat sini Suka tengok ragam orang. Ada yang datang nak tengok buku, ada yang datang untuk enjoy the crowd.

“Ada yang datang sebab memang beli lepas lama menabung. Ada yang datang sebab teman kawan, lalu teracun dengan buku. Ada yang datang sebab nak support reruai & staff.

“Semoga diberi kecukupan dan rezeki yang baik untuk dapatkan setiap yang kalian hajati.

“Semoga diberi kesembuhan dari segala yang sakit. Dan semoga diberi kemudahan bagi setiap urusan yang rumit,” kata @doughhwa.

Susulan perkongsian gadis itu, ramai memberi pendapat kepada pakcik berkenaan yang suka membaca tetapi kurang mampu membeli buku.

“Tapi saya rasa ok je pergi library? Buku pun banyak pilihan. Paling penting, jimat duit dan ruang. Rumah KL bukan besar sangat, bayangkan kalau beli buku banyak-banyak, baca sekali je dan simpan seumur hidup.

“Anda boleh pergi tengok di Shopee, buku-buku bentuk pdf. Sangat murah. Baca dalam telefon saja.

“Ya, buku fizikal sangat mahal dan ambil banyak ruang. Itu sebab saya lebih gemar ebook, download dan baca di tablet. Banyak buku bahasa Melayu yang bagus sebenarnya. Harap penerbit buat dalam versi ebook,” demikian antara kata warganet.

BACA JUGA Tadbir urus yang baik kena ada tender terbuka setiap kontrak?