Jadikan Malaysia negara MADANI berjiwa Islam – PM Anwar

Perdana Menteri menyeru rakyat untuk bersama-sama menjadikan Malaysia sebuah negara MADANI yang berpaksikan kepada kekuatan, semangat dan berjiwa Islam.

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pembangunan negara juga harus dicapai dan dipacu bukan sekadar meneroka penemuan baharu, tetapi juga perlu berakarkan kepada kekuatan akidah dan akhlak Islam.

” … dan sebagai tanggungjawab kita bersama, marilah hidupkan dengan menambah keikhlasan ‘al-amal lillahi taala’ dan dalam masa sama membawa roh ini dalam kehidupan seharian di negara kita ini,” katanya di hadapan kira-kira 50,000 hadirin.

Anwar berkata demikian dalam ucapan ringkas pada Program Darul Ehsan Berselawat bersempena dengan Festival Turath Islami (FTI) Selangor di pekarangan Stadium Shah Alam malam ini.

Turut hadir pada program penutup FTI itu ialah Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari dan bekas Mufti Agung Mesir, Profesor Dr Ali Jum’ah.

Dalam masa sama, Perdana Menteri berkata, rakyat dituntut untuk kembali menjiwai dan mengamalkan roh Islam dalam apa juga keadaan dan tempat.

Anwar berkata, usaha itu harus terpancar daripada hati nurani yang ikhlas sama ada di rumah, sekolah, pejabat atau ketika menjalankan tugas di kementerian, atau selaku pegawai kerajaan.

Selain itu, Perdana Menteri turut mengucapkan terima kasih kepada Amirudin dan kerajaan Selangor atas inisiatif menganjurkan program Darul Ehsan Berselawat, sekali gus menyemarakkan tekad umat Islam untuk menghayati dan memuliakan Nabi Muhammad SAW.

BACA JUGA Ramai pelajar gembira raih manfaat, lebih 100,000 baucar buku sudah ditebus