Barang kemas dalam peti besi 200 kg lesap, rumah Kieda Crepe dipecah masuk

Barang kemas dalam peti besi seberat 200 kilogram (kg) lesap selepas rumah seorang usahawan dan pempengaruh Siti Nur Khalieda Yusra atau Kieda Crepe dipecah masuk.

Kieda mendedahkan dia mengalami kerugian RM800,000 apabila kediamannya di Kepala Batas, Pulau Pinang dipecah masuk penjenayah pada 25 April lalu.

Polis masih menyiasat kes tersebut di bawah Seksyen 457 Kanun Keseksaan kerana pecah rumah.

Bagaimanapun, tiada tangkapan dibuat setakat ini manakala kamera litar tertutup (CCTV) rumah rosak.

Perkara itu didedahkan oleh pemilik Kieda Crepe di beberapa platform media sosial miliknya malam tadi selepas 40 hari kejadian berlaku.

Katanya, kejadian itu berlaku antara jam 8 hingga 11 malam dan hanya dia dan suaminya sedari ketika pulang ke rumah selepas selesai berniaga.

“Pada hari berkenaan, kami baru balik ke rumah pada jam 11.40 malam. Suami, Mohd Hilmy Mohd Zaki masuk ke rumah dahulu sementara saya dan anak-anak berada di dalam van.

“Suami menyedari ada yang tak kena dengan rumah kami apabila mendapati keadaan rumah tidak seperti biasa kerana langsir terangkat dan ada baju kurung atas kusyen.

“Ini kerana, pada jam 7 malam hari sama, dia pulang ke rumah untuk menyediakan keperluan anak dan mengemas rumah,” katanya.

Ujar Kieda, selepas mendapati ada sesuatu berlaku, suaminya meminta dia menghubungi sepupunya yang tinggal berdekatan untuk bantuan.

“Dia juga menyuruh saya dan anak-anak tunggu di dalam van dan mengunci pintu untuk keselamatan.

“Suami dan sepupu telah memeriksa sekeliling rumah dan mendapati salah satu tingkap telah pecah.

“Suami periksa pada tingkap, nampak kesan cungkil dan disepak. Suspek hanya menggeledah bilik. Kami mengesyaki penjenayah baru masuk kerana kesan tapak kasut masih basah dan bau badan yang sangat busuk,” tambahnya lagi.

Jelas usahawan itu lagi, dia dan suaminya hanya menyedari peti besi yang mengandungi barang kemas bernilai RM800,000 hilang ketika mengemas bilik tidur yang berselerak diselongkar penjenayah.

“Selepas mengemas bilik, baru kami sedar ada satu barang saja yang hilang iaitu peti besi.

“Saya dan suami menangis sekuat-kuatnya selepas menyedari peti besi hilang.

“Peti besi anggaran berat 200 kilogram itu disimpan di dalam almari. Di dalam peti besi itu ada semua barang kemas saya.

“Selepas keluarga dan kakitangan datang ke rumah, baru kami berdua ke balai polis untuk buat laporan,” katanya.

Sementara itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Superintenden Zulkeflee Sulaiman memaklumkan tiada sebarang petunjuk berikutan tujuh cap jari yang ditemui di lokasi kejadian, tiada di dalam pangkalan data polis.

“Selain itu, kamera litar tertutup di rumah mangsa juga telah rosak untuk membolehkan kami menjalankan siasatan di lokasi kejadian,” katanya, dipetik Sinar Harian.

Tambahnya, jumlah kerugian masih belum dapat disahkan berikutan polis belum menerima dokumen barangan yang hilang tersebut.

@kiedacrepepenang

Genap 40 hari kieda mengira hari… Tiada apa yang kieda harapkan.. semoga si Pelaku cepat-cepat ditangkap bersama bahan bukti🤲🏻 “Semoga sedihku, sakitku, susahku, sabarku, hari ini akan berubah menjadi bahagia untuk ku di hari esok.” Aamiin 🤲 @AMY KIEDA MERCHANDISE @KiedaCrepeHouse

♬ original sound – KIEDACREPEPENANG – KIEDACREPEPENANG

BACA JUGA Pengasuh Zayn Rayyan, dua individu pula dipanggil polis