Harga barang tidak sepatutnya naik, kata bos besar Mydin

Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Berhad, Datuk Ameer Ali Mydin menegaskan bahawa penyasaran subsidi diesel tidak seharusnya mengakibatkan kenaikan harga barangan.

Menurutnya, pengusaha sektor logistik menerima subsidi diesel dan masih membayar harga bahan bakar itu pada kadar RM2.15 seliter.

“Harga barang tidak sepatutnya naik. Di Mydin sendiri kita minta fleet card pasal kita juga (terlibat dalam sektor) pengangkutan (atau logistik).

“Barang sampai di gudang di Shah Alam, kita pakai lori diesel juga hantar barang hari-hari tapi kita ada fleet card. Kita (masih) bayar (diesel pada harga) RM2.15 (seliter).

“Ramai tanya (harga) barang bila nak naik, saya kata kenapa nak naik sebab kos pengangkutan adalah sama.

“Jadi, kadang-kadang peniaga ini ada yang ambil kesempatan (menaikkan harga barang) bila harga diesel naik,” katanya.

Ameer berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian Mydin Mart Pantai Dalam dan penyampaian sumbangan Aidiladha oleh Menteri Komunikasi merangkap Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil kepada penduduk di kawasan itu semalam.

Dalam masa sama, ujarnya, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup telah menetapkan bahawa peniaga tidak boleh menaikkan harga barang sesuka hati serta perlu memberikan justifikasi sebelum dibenar berbuat demikian.

“Sekarang ini, sebetulnya nak naikkan harga agak susah kerana KPDN ni naik harga 20 sen pun dia minta borang, dia tanya kenapa naik harga, dia kena periksa.

“Nak naik harga, borang tebal kena hantar kat dia (KPDN),” tambahnya lagi.

BACA JUGA KPDN bagi tempoh empat hari untuk 10 syarikat beri alasan kenaikan harga