Formula kerajaan menjadi, pengusaha bas Singapura kantoi selama ini ‘sebat’ subsidi Malaysia

Kerajaan nampaknya mengambil langkah tepat dalam menangani isu kecurian diesel melibatkan negara jiran dengan melaksanakan penyasaran subsidi diesel.

Ia terbukti apabila beberapa pengusaha bas di Singapura mengumumkan kenaikan pakej melancong ke negara ini, kononnya terkesan dengan penyasaran diesel tersebut.

Dalam laporan dikeluarkan CNA Singapura, Singapore Cab Booking yang menawarkan perkhidmatan pengangkutan antara kedua-dua negara berkata, kenaikan 50 peratus harga diesel adalah hampir sama dengan harga di Singapura ditambah dengan pembayaran tol.

Ketua Pegawai Eksekutifnya turut memaklumkan hasratnya untuk meningkatkan harga sekurang-kurangnya 20 peratus dalam beberapa bulan akan datang untuk pakej baharu.

Perkara itu bagaimanapun menerima pelbagai reaksi dan tidak kurang juga kecaman hebat daripada majoriti rakyat Malaysia yang mempersoalkan tindakan pengusaha bas di Singapura.

Hal ini kerana, rata-ratanya beranggapan bahawa penyasaran subsidi diesel itu akhirnya membongkar perbuatanĀ  syarikat bas dari negara jiran yang mengambil hak rakyat Malaysia dengan menggunakan subsidi kerajaan.

“Oh wow, patutlah bising rupanya lama dah lama bocor kat situ. Teruskan buat subsidi bersasar tu. Dah nampak satu persatu dalang-dalang salah guna subsidi ni kantoi sendiri,” kata salah seorang warga maya.

“Maksudnya, keputusan kerajaan untuk potong subsidi dan bagi pada hanya yang layak buahkan hasil lah? Adakah syarikat dari Singapura gunakan minyak subsidi Malaysia? Siasat jangan tak siasat,” tulis @pudseposen.

“Buat perniagaan di Singapura, isi minyak kat Malaysia. Pakai minyak subsidi. Bagus isi tembolok (tamak) profit gila. Padan muka dah tak ada subsidi,” luah @techsupremo.

BACA JUGA Harga telur turun: Peniaga roti canai gembira dapat jimat hampir RM300 sebulan