JAIS arah semua masjid, surau di Selangor tidak undang Ustaz Don ceramah agama

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sudah mengeluarkan arahan agar penceramah Ustaz Don Daniyal Don Biyajid tidak diundang untuk mengajar agama Islam di negeri itu.

Pengarah JAIS, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad, berkata, notis arahan itu dikeluarkan kepada semua agensi, masjid, surau dan musolla bagi menangguhkan atau tidak membuat apa-apa tindakan mengundang Ustaz Don lagi.

Ketetapan tersebut dibuat berikutan ceramah agama Islam ustaz itu yang disyaki membawa kepada perlanggaran beberapa ketetapan di dalam Peraturan-Peraturan Tauliah (Negeri Selangor) 2008.

Tambah beliau, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah juga amat menekankan kepada semua pemegang tauliah supaya umat Islam di Selangor dapat diberikan kefahaman Islam yang tepat berdasarkan sumber sahih mengikut disiplin ilmu Islam.

“Sehubungan itu, JAIS perlu menghentikan perkara seumpama ini dengan segera supaya tidak berleluasa di negeri Selangor berkaitan apa jua bentuk pandangan-pandangan dan pernyataan mengenai hukum-hakam agama Islam yang tidak berasaskan nas dan dalil sahih serta di luar pengetahuan umum majoriti umat Islam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Shahzihan berkata, Mesyuarat Jawatankuasa Tauliah MAIS semalam memutuskan Ustaz Don Daniyal perlu mengemukakan kenyataan bertulisnya kepada jawatankuasa terhadap beberapa fakta mengenai ceramah agama yang dibuat olehnya.

Ini katanya, selaras dengan Peraturan 17 (b), (d) dan (f) Peraturan-Peraturan Tauliah (Negeri Selangor) 2008 supaya penggantungan atau penarikan semula tauliah oleh jawatankuasa tidak dilaksanakan terhadap beliau.

“Berdasarkan beberapa aduan diterima pihak Bahagian Pengurusan Penguatkuasaan JAIS, satu kertas siasatan juga dibuka terhadap Ustaz Don Daniyal mengikut Seksyen 7, Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995.

“JAIS amat berharap semua pihak di Selangor dapat berkerjasama dan akur serta dapat mematuhi arahan untuk tidak mengundang atau membatalkan sesi ceramah atau apa-apa jua bentuk pengajaran agama Islam yang akan dilaksanakan membabitkan Ustaz Don Daniyal sehingga Jawatankuasa Tauliah MAIS membuat keputusan muktamad tentang kedudukan beliau sebagai pemegang tauliah mengajar MAIS,” katanya.

BACA JUGA Menteri Kewangan 2 sekolahkan bekas menteri cara uruskan negara